Portal NewEasternOutlook hakovan iz SAD-a, saopštilo rusko uredništvo

Kako se navodi u saopštenju uredništva, portal NewEasternOutlook oboren je koordinisanim hakerskim napadom. Navodno je najnovija akcija pokrenuta sa američke teritorije, nakon čega je sajt bio nedostupan nedelju dana. Za sada je njegova funkcionalnost u potpunosti vraćena, dok su informacije o napadu predate nadležnim organima, stoji u saopštenju.

„S tim u vezi, neophodno je pojasniti da su svi materijali koje su izvršioci napada objavili 20. maja lažni i da uredništvo NEO-a ne snosi nikakvu odgovornost za njih. Parafrazirajući reči ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, naši ‘zapadni prijatelji’ su još jednom pokazali svoje pravo lice.”

„Smatramo da su ovakvi pokušaji mešanja u naš rad apsolutno neprihvatljivi. Kao što je rečeno u izjavi američke sekretarke za štampu Džen Psaki 13. maja, ‘još uvek postoji neka odgovornost’ države iz koje dolazi napad,” dodaje se u dopisu uredništva.

Sem široj javnosti poznatih Russia Today i Sputnik News, na internetu je aktivna i nekolicina manje upadljivih proruskih portala koji se bave geostrateškim analizama. Među njima se izdvajaju OrientalReview i NewEasternOutlook, koje navodno uređuje ruska spoljna obaveštajna služba (SVR), kao i portal GlobalResearch kanadskog disidenta i profesora Majkla Čosudovskog.

Neki od ovih portala su naišli na snažnu negativnu reakciju zapadne javnosti zbog kampanje protiv anti-covid vakcina i širenja teorija zavere o tekućoj pandemiji koronavirusa.

(NEO-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *