Privatna agentura: Bivša kanadska ambasadorka u Izraelu radila za „Crnu kocku”?

Vivijen Berkoviči, bivša kanadska ambasadorka u Izraelu, radila je za izraelsku obaveštajnu firmu Crna kocka (Black Cube) nakon završetka svog diplomatskog mandata, saznaje Radio-Kanada. Crna kocka je kontroverzna privatna kompanija koju su osnovali bivši agenti Mosada i drugih izraelskih obaveštajnih službi.

U porukama Berkovičijeve upućene potencijalnom klijentu Crne kocke 2019. godine, u koje je Radio-Kanada/CBC imao uvid, pominje se njeno nekadašnje diplomatsko angažovanje. Crna kocka je privukla pažnju medija 2017. godine, kada je otkriveno da je holivudski producent Harvi Vajnstin unajmio ovu firmu da iskopa informacije o ženama koje su ga optužile za seksualno nasilje, kao i o novinarima koji prate slučaj.

U Kanadi, Crna kocka je kritikovana zbog pokušaja diskreditacije sudije iz Ontarija, tako što ga je navodila da daje antisemitske izjave na tajno snimljenim sastancima. U januaru 2014., Berkoviči je za ambasadorku imenovao tadašnji premijer Stiven Harper, da bi je sa funkcije povukao Džastin Trudo dve godine kasnije.

U jednoj od poruka koju je poslala potencijalnom klijentu, Berkoviči kaže da firma pruža širok spektar usluga poput tajnog nadzora, pribavljanja privatnih podataka i praćenja bankovnih računa. U drugim porukama ona ističe da radi za Crnu kocku, da lično nadgleda operativne postupke, te da kompanija može da pomogne klijentu da ostvari svoje ciljeve. Iako u to vreme nije bila ambasadorka, iz poruka se jasno vidi da je obnosila diplomatsku funkciju. CBC je odlučio da ne otkriva sadržaj svih poruka kako bi zaštitio identitet izvora.

CBC je pitao Berkoviči kada je počela da radi za Crnu kocku i da li je i dalje zaposlena u kompaniji. Preko svog advokata, kompanija je negirala da je Berkoviči ikada radila za njih. „Crna kocka nikada nije zaposlila gospođu Berkoviči, bilo direktno, kao radnika, honorarnog saradnika ili savetnika, bilo indirektno, preko povezanih preduzeća ili treće strane,“ odgovorio je advokat Džonatan Ejbrams iz britanske advokatske kancelarije Gregory Abrams Davidson Solicitors.

Den Zorela, službenik Crne kocke, ispred sedišta kompanije (foto: Wikimedia)

„Podvlačimo su da aktivnosti i metode Crne kocke u skladu sa stručnim pravnim ocenama, u svakoj od oblasti poslovanja,“ dodao je Ejbrams. Inače, kompanija ima kancelarije u Tel Avivu, Londonu i Madridu, a nedavno je zapretila tužbom CBC-u ukoliko objavi ovu priču. Od ranije je poznato da je Crna kocka sprovodila kontroverzne operacije u Kanadi.

Jedna od njih je bila sistematska diskreditacija sudije iz Toronta koji je presudio protiv klijenta Crne kocke, privatne investicione kompanije Catalyst Capital Group. CBC nema informacija da je Berkoviči učestvovala u ovoj operaciji. Catalyst je 2017. angažovao Tamara Global Holdings, bezbednosno-istražnu izraelsku firmu, koja je koristila usluge Crne kocke i kasnije ugašene Psy Grupe.

Prvi čovek Tamara Global-a je Josi Tanuri, bivši komandant elitne jedinice izraelske armije, prema navodima iz njegove biografije. Tanuri je takođe bio generalni direktor Jevrejske federacije Kanade od 2004. do 2019. Na pitanje o Tanurijevoj ulozi u ovim obaveštajnim kompanijama, Federacija nije imala komentar; Tanuri nije odgovorio na imejl poruke Radio-Kanade.

„Crna kocka je opasna jer se ne pridržava etičkih standarda,“ kaže Avner Barnea, naučnik i stručnjak za privatne obaveštajne službe. Na svojoj veb stranici Crna kocka se predstavlja kao „odabrana grupa veterana iz elitnih obaveštajnih jedinica Izraela, specijalizovana za rešavanje složenih poslovnih i pravnih izazova“. Barnea ocenjuje da bi neke aktivnosti Crne kocke više priličile državnoj obaveštajnoj agenciji, ali da su neprihvatljive u privatnom sektoru.

2018. godine, Berkoviči je pokrenula parnicu protiv savezne vlasti, navodeći da je Trudoova vlada napravila grub prekršaj povlačeći njeno diplomatsko imenovanje, te da joj nisu isplaćene penzijske beneficije. Tužba je u međuvremenu namirena, uz obavezu čuvanja tajnosti dogovora.

Neke odluke i troškovi bivše ambasadorke izazvali su zabrinutost u Ministarstvu spoljnih poslova. Berkoviči je zahtevala privatni poslovni prostor blizu ambasade, što su kanadski zvaničnici smatrali neobičnim. Ministrastvo je ipak odobrilo najam kancelarije u Bulevaru Rotšild u Tel Avivu, što je advokat Berkovičijeve više puta istakao tokom suđenja.

(CBC-ZTP, foto: Ministarstvo spoljnih poslova Kanade)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *