Enkripcija poruka: Direktor MI5 optužio Fejsbuk da daje prostor ekstremistima

Šef MI5 optužio je Fejsbuk da je dao „besplatnu ulaznicu“ raznim ekstremistima, nakon što je kompanija najavila uvođenje end-to-end enkripcije. U svom prvom intervjuu, Ken MekKalum je upozorio da će planovi Marka Zakerberga omogućiti teroristima da komuniciraju preko Fejsbuk Mesindžera i Instagrama, potpuno nevidljivi za bezbednosne službe.

Ken MekKalum, MI5

Služba bezbednosti je kritikovala Fejsbuk zbog najave da će ugasiti algoritme koji detektuju ilegalne sadržaje, koji će sada biti vidljivi samo pošiljaocu i primaocu. MI5 je preporučio da kompanija zadrži vidljivost ovakvih sadržaja, kako bi se po potrebi mogli proslediti službama bezbednosti. Međutim, govoreći za Times Radio, MekKalum je naglasio da cilj službe nije „država nadzora, sa kamerom u svačijoj dnevnoj sobi“.

Ipak, postoje „retke“ prilike kada je neophodno omogućiti pristup porukama koje razmenjuju opasni pojedinci. MekKalum tvrdi da odluke rukovodilaca iz Silikonske doline sada imaju direktan uticaj na sposobnost bezbednosnih službi da presretnu aktivnosti terorista ili zlostavljača dece.

„Baš kada je reč o metodama enkripcije, odluke donete u kalifornijskim upravnim odborima jednako utiču na naš posao kao i odluke donete u Avganistanu ili Siriji,“ kaže šef MI5. „Ako bismo imali informaciju da neko pravi bombu ili snima video o šehidskom mučeništvu u svojoj dnevnoj sobi, mogli bismo odmah da tražimo nalog od ministra unutrašnjih poslova i nadležnog sudije. Sa end-to-end enkripcijom, i apsolutno nikakvim mogućnostima da dešifrujete tu enkripciju, teroristima i seksualnim zlostavljačima je dat slobodan prostor za delovanje, izvan domašaja zakona.”

Apelima direktora MI5 pridružio se i Nil Basu, glavni za borbu protiv terorizma, dodajući da bi građani mogli da nastradaju ako Fejsbuk sprovede svoj princip „privatnost ispred bezbednosti“. Portparol Fejsbuka je uzvratio: „Jaka enkripcija je neophodna radi zaštite od hakera i kriminalaca. Na primer, WhatsApp ima niz sofisticiranih načina za otkrivanje i sprečavanje štete, uključujući tehnologiju za skeniranje fotografija i video snimaka, te prepoznavanje nedoličnih sadržaja.”

„Na našim platformama nema tolerancije prema terorizmu ili eksploataciji dece, i stoga ćemo primenjivati snažne mere bezbednosti, uključujući analize obrazaca ponašanja i prijave korisnika. Nastavićemo da sarađujemo sa medijskim stručnjacima, policijskim službama i bezbednosnim agencijama kako bismo zaštitili građane na svim našim platformama.“

(DailyMail-ZTP, foto: TechNewsToday)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *