Prevara sa kriptovalutama: Šef obaveštajne službe Luksemburga uhapšen u Francuskoj

Francuska policija uhapsila je bivšeg šefa luksemburške službe bezbednosti u regiji Odan-le-Tiš, na francusko-luksemburškoj granici. Frank Šnajder je priveden 29. aprila na osnovu međunarodne poternice koju je izdao sud u Njujorku, navodi lokalni list Le Republican Lorrain.

U hapšenju je učestvovala specijalna jedinica francuske interventne brigade, preneo je pariski portal Intelligence Online. Šnajder je ranije obavljao posao šefa operacija u obaveštajnoj službi Luksemburga, poznatoj kao SREL (Service de Renseignement de l’État Luxembourgeois). Trenutno se nalazi u francuskom gradu Nansiju, gde čeka američki zahtev za izručenje.

Njegovo hapšenje je povezano sa američkom istragom kompanije OneCoin, umešane u prevaru sa kriptovalutama od preko 4 milijarde američkih dolara, što je najveći takav slučaj u istoriji. OneCoin je unajmio Šnajderovu privatnu istražnu firmu Sandstone još 2015. godine. Sandstone je zauzvrat angažovao britansku PR firmu Chelgate da lobira u korist OneCoin-a u Londonu za 46.500 evra mesečno, izjavila je BBC-u bivša radnica Chelgate-a.

Šnajder je 2019. tužio EUobserver za klevetu u Luksemburgu, te zapretio da će isto učiniti i u Belgiji, što je kritička javnost nazvala zlonamernim napadom na slobodu štampe. Tužba je usledila nakon što je ovaj portal izvestio da je Šnajder, zajedno sa Chelgate-om radio na širenju dezinformacija o Dafne Karuana Galiciji, malteškoj novinarki koja je ubijena 2017. godine. Luksemburški sud je odbacio tužbu.

Pre nego što je napustio obaveštajnu službu 2008. godine, Šnajder je bio umešan u ilegalni slučaj prisluškivanja, što je rezultiralo ostavkom tadašnjeg luksemburškog premijera Žan-Kloda Junkera, koji je kasnije postao predsednik Evropske komisije.

(EUobserver-ZTP, foto: Gerry Huberty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *