Prelazak Instagrama na video označava kraj jedne epohe društvenih mreža

Retko koji trend, aplikacija, kompanija ili izum je ostvario toliko snažan uticaj tokom protekle decenije koliko je to učinio Instagram. Aplikacija za razmenu fotografija profitirala je na našoj potrebi da vlastiti život učinimo atraktivnijim kroz seriju filtriranih slika. Tokom 2010-ih, Instagram je redefinisao naše predstave o slavi, uspehu i lepoti, te suštinski promenio pogled na ljudsku ambicioznost.

Ali od prošle nedelje, Instagram pomera fokus sa fotografija i okreće se video snimcima, prema rečima direktora kompanije Adama Moserija. „Više nismo aplikacija za razmenu fotografija,“ rekao je u videu objavljenom na njegovim mrežnim profilima. Najavio je da će u narednih šest meseci aplikacija početi da eksperimentiše sa različitim vrstama video zapisa, otvoreno priznavši TikTok i Jutjub kao konkurenciju. „Ljudi očekuju da ih Instagram zabavlja. Moramo to da uvažimo,“ dodao je Moseri. „U Instagramu uvek pokušavamo da uvedemo nove funkcije koje će vam pomoći da izvučete najbolje iz čitavog iskustva. Trenutno smo fokusirani na četiri ključne oblasti: kreatori, video, šoping i poruke,“ naglasio je Moseri.

Ova izjava se poklapa sa nizom najavljenih promena na nekim od najvećih platformi na svetu. Pored Instagrama, TikTok i Jutjub takođe vrše značajne izmene u načinu rada. TikTok je 1. jula najavio produžetak video snimaka do tri minuta, što je trostruko više u odnosu na prvobitnih 60 sekundi. Jutjub je prošle godine započeo testiranje kratkih video snimaka po ugledu na TikTok, što je sada dostupno korisnicima u većini zapadnih zemalja.

Jasno je da Instagram i Jutjub sprovode ove izmene kako bi se takmičili sa TikTokom. Jutjub je stariji od Instagrama, ali čak i tokom kampanje „prelaska na video“ iz 2015., Instagram nije prilagodio aplikaciju video sadržaju. IGTV, Instagramova dugometražna video funkcija, predstavljena je tek u junu 2018., dok su Instagram Reels, verzija TikTokovih kratkih video zapisa, aktuelne tek nepunih godinu dana.

Lako je razumeti zašto ove kompanije oponašaju TikTokov poslovni model. Kratak i zanimljiv video snimak, serviran pomoću hiper-efikasnog algoritma, zadržava pažnju publike kao ništa drugo. To je impresivan uspeh, s obzirom koliko nam pažnje usisavaju druge platforme. Ali ova besramna trka za osvajanjem pažnje koju je TikTok započeo, bez dovoljno promišljanja kako će sličan model da funkcioniše na drugim aplikacijama, može se pokazati fatalnom za Instagram i Jutjub. Da li je ovo početak kraja društvenih mreža kakve smo poznavali u proteklih 15 godina?

Video snimci u stilu TikToka ne funkcionišu na Instagramu iz istog razloga zašto kratki video snimci ne funkcionišu na Jutjubu. Instagram zahteva manje pažnje od TikToka, jer omogućava da opušteno skrolujete i potrošite delić sekunde na svaki post, dok Jutjub zahteva mnogo više pažnje. Za nešto stariju publiku Instagrama, guranje video snimaka u feed čini se neprirodnim i nametljivim, mada Instagram i dalje podstiče korisnike da prave video sadržaje. (Neki influenseri tvrde da im rejting pada kada ne koriste Instagramovu video funkciju.)

Posledice ove promene, uz pokušaj Jutjuba da zauzme deo iste teritorije, dvostruke su. Prvo, korisnici starih društvenih medija do sada su imali gde da se vrate. Fejsbuk je, na primer, prigrlio svoju bumersku publiku, prelazeći sa brendova i stranica poznatih ličnosti na grupe i pojedince. Iako je pokušavao da ubaci Stories po uzoru na Instagram, nije prisiljavao svoju glavnu ciljnu grupu da koristi aplikaciju na suštinski drugačiji način. Kada etablirane platforme počnu da kopiraju druge aplikacije, mnogi korisnici se osećaju izneverenim i polako ih napuštaju.

Međutim, ono što najviše zabrinjava jeste trend ka homogenizaciji platformi. Krajem 2000-ih i početkom 2010-ih, kada su društvene mreže postale giganti kakvi su danas, aplikacije su se trudile da izgledaju drugačije, profitirajući na neiskorišćenim delovima tržišta. Išli ste na Tviter jer je nudio nešto što Fejsbuk nije, koristili ste Instagram jer bio drugačiji od Tvitera. Budući da se sve aplikacije sada utrkuju da ponude sličnu uslugu, pod formalno različitim imenima, šta korisnik time dobija?

Dok se aplikacije agresivno nadmeću u istoj igri, sve manje uvažavaju stvarne potrebe korisnika. Iako su društvene mreže poznate po zanemarivanju interesa javnosti, ovo sada dostiže neviđene razmere. Dobre strane društvenih medija i dalje su povezivanje, osnaživanje nemoćnih, zabava i kreativnost. Aktuelna promocija kratkih, algoritamski nametnutih video snimaka, znači stagnaciju, ako ne i potpuno potiskivanje tih pozitivnih aspekata društvenih mreža.

(NewStatesman-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *