Pred američkim Senatom: Šef Instagrama Adam Moseri o zdravlju tinejdžera

Direktor Instagrama Adam Moseri prvi put će svedočiti pred Senatom u okviru serije saslušanja o bezbednosti dece i tinejdžera na internetu. Prema Njujork Tajmsu, Moserijevo saslušanje će se održati 6. decembra. Svedočenje je zakazano nakon što je Demokratski senator Ričard Blumental napisao pismo izvršnom direktoru Fejsbuka (sada Meta) Marku Cukerbergu, tražeći da se on ili Moseri pojave pred Senatom.

Moseri je objavio video u kojem komentariše vest o svom predstojećem nastupu na Kapitol Hilu. Govorio je o bezbednosti tinejdžera na mreži, a zatim je podsetio na postojeće mere koje je Instagram uveo radi zaštite mladih korisnika, kao što je podrazumevana privatnost naloga mlađih tinejdžera i redukcija oglasa kojim im se prikazuju. „Uskoro ću razgovarati o ovim pitanjima u Kongresu,“ rekao je Moseri. „Ovo su važna pitanja, ali svi imamo zajedničke ciljeve. Svi želimo da mladi ljudi budu bezbedni dok su onlajn.“

Kada su u septembru procurili izveštaji o štetnom uticaju Instagrama na tinejdžerke, Senatski odbor za trgovinu, nauku i transport nije olako prešao preko toga. Odbor je prvo ispitivao šeficu za bezbednost Fejsbuka Antigonu Dejvis, koja je suzdržano odgovarala na pitanja Senata. Dva meseca kasnije, odbor je saslušao uzbunjivačicu iz Fejsbuka Frensis Haugen, koja je objavila hiljade internih dokumenata poznatih kao „Fejsbuk papiri“. Tokom saslušanja, Haugen je rekla Senatu da Fejbuk više brine o profitu nego o bezbednosti korisnika.

„Razočaran sam što Fejsbuk nije bio potpuno otvoren prema meni, drugim članovima Kongresa i javnosti, i što je prikrio vitalne informacije o mentalnom zdravlju i zavisnosti tinejdžera,“ napisao je Blumental, koji predsedava senatskim odborom. „Kada sam u avgustu tražio konkretne informacije o Instagramu i tinejdžerima, Fejsbuk je izbegavao da pruži takve podatke, što je kasnije potvrdila g-đica Haugen.“ Nakon što je prošlog meseca saslušao rukovodioce Snap-a, TikToka i Jutjuba, odbor će se ponovo sastati kako bi saslušao direktora Instagrama lično. S obzirom na uočenu povezanost Instagrama sa poremećajima u ishrani adolescenata, očekuje se da će Moseri biti ispitivan o internim dokumentima koji se bave uticajem Instagrama na tinejdžerke.

Interni izveštaj, koju je pribavio Wall Street Journal, a kasnije objavila sama Meta, otkrio je da Instagram pogoršava doživljaj vlastitog tela kod jedne od tri tinejdžerke i da tinejdžeri krive Instagram za povećanje anksioznosti i depresije. Među tinejdžerima sa samoubilačkim mislima, izveštaj pokazuje da je 6% korisnika svoju želju za smrću povezalo sa Instagramom. Povrh toga, 32% tinejdžerki je izjavilo da je Instagram kod njih pojačao negativnu sliku o spopstvenom telu. Ubrzo nakon curenja ovih dokumenata, Moseri je rekao da će Instagram odložiti pokretanje aplikacije Instagram Kids. Meta već ima proizvode kao tipa Messenger Kids, koji omogućavaju korisnicima mlađim od 13 da ćaskaju sa drugim osobama uz dozvolu roditelja.

„Iako i dalje planiramo da razvijemo ovu aplikaciju, odlučili smo da pauziramo ovaj projekat,“ napisao je Moseri. „Ovo će nam dati vremena da razgovaramo sa roditeljima, stručnjacima, zakonodavcima i regulatorima, da saslušamo njihova mišljenja i dokažemo vrednost i važnost ovog projekta za mlađe tinejdžere.” No, kritičari su skeptični prema Metinoj sposobnosti da odgovorno napravi Instagram Kids. Prema istraživanju objavljenom ovog meseca, Fejsbuk navodno nastavlja da gađa tinejdžere ciljanim oglasima. „Hitno je i neophodno da vi ili gospodin Adam Moseri svedočite kako biste pojasnili situaciju i predstavili članovima Kongresa i roditeljima plan o tome kako ćete zaštititi našu decu,“ pisao je senator Blumental Cukerbergu.

(TechCrunch-ZTP, foto: TechGameWorld)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *