Prognoza: Ukoliko Omikron soj ne poremeti sve, pandemiji se vidi kraj?

Postoje ozbiljni razlozi za zabrinutost nakon pojave Omikron soja. Za početak, ovaj soj ima 50 mutacija, duplo više nego Delta. Prvi izveštaji iz Južne Afrike, gde virus već neko vreme kruži, pokazuju da nadmašuje Deltu i da se brzo širi. Mnogi strahuju da bi to moglo da oslabi vakcine, jer više od polovine novih mutacija utiče na šiljasti protein koronavirusa. Ali to su pretpostavke, nedostaju nam podaci sa terena. Stoga nećemo znati da li je Omikron zaista zarazniji ili kako reaguje na vakcine bar mesec-dva nakon Božića. Do tada, Delta soj ostaje glavna briga.

Na tom polju, stvari dobro stoje. Moj matematički model, koji sam razvio na Univerzitetu u Bristolu, pratio je i predviđao tok pandemije. Pod nazivom Filter prediktora koronavirusa (PCCF), model je do sada bio prilično precizan. Trenutno pokazuje da je broj slučajeva kovida-19 prestao da raste krajem oktobra. Ali ima i boljih vesti. Uprkos tome što je R-faktor rastao svaki dan u poslednje tri nedelje, njegova vrednost je tokom novembra ostala ispod kritičnih 1,0 (iznad 1, pandemija raste; ispod 1, opada).

Štaviše, dnevni broj infekcija zabeleženih u Engleskoj u subotu, nedelju i ponedeljak bio je niži nego nedelju dana ranije. Model sugeriše da se R-faktor stabilizovao ispod 1,0, tako da će stopa zaražavanja nastaviti da opada. Takođe se očekuje postepeni pad dnevne stope hospitalizacija (iako može doći do blagog skoka oko Božića i Nove godine). Ali malo je verovatno da će biti dana sa više od 800 hospitalizovanih pacijenata u Engleskoj, od sada na dalje.

Stopa smrtnosti će verovatno slediti sličan trend. Izvesno je da će ostati na trenutnom nivou (oko stotinu preminulih dnevno) u naredna dva meseca, ali do proleća bi trebalo da počne opadajući trend. Koliko će se ova prognoza promeniti kada Omikron postane dominantan? Može se očekivati ponovni skok u broju zaraženih, ali u kojoj meri i kojim tempom zavisiće od njegove sposobnosti da probije visok nivo kolektivnog imuniteta (93 odsto građana Engleske je razvilo antitela).

Ključno pitanje da li je Omikron uzrokovati teži oblik bolesti? Pristigle informacije na ovom frontu su ohrabrujuće. Dr Anželik Koce, južnoafrička lekarka koja je prva prijavila novi soj vlastima, bila je zatečena činjenicom da su „simptomi njenih pacijenata vrlo drugačiji i vrlo blagi“. Štaviše, južnoafrički naučnici su rekli da nema dokaza da novi soj izaziva težak oblik bolest i da nema zabeleženih hospitalizacija. Ostaje da se vidi da li je Britanija preterano reagovala na Omikron ili ne. Kako bilo, vakcine su napravile značajan uspeh protiv Delta soja, koja bi uskoro mogao potpuno da se povuče iz Engleske.

(Philip Thomas/TheSpectator-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *