Poljska: Zauzet ruski ‘špijunski centar’, Moskva traži sastanak Saveta bezbednosti UN-a

Poljske vlasti zauzele su napuštenu školsku zgradu u Varšavi, navodno zato što ju je ruska vlada koristila kao bazu za špijunske aktivnosti. Nakon zaplene kompleksa zgrada, ruski zvaničnici su izdali oštra, ali nejasna upozorenja, rekavši da će preduzeti akcije kao odgovor na, kako su rekli „čin provokacije“ od strane poljske vlade.

Kontroverznu akciju obznanio je u subotu popodne zamenik gradonačelnika Varšave Tomaš Bratek, rekavši da su gradske vlasti Varšave „zaposele” zgradu. Mislio je na kompleks zgrada iz komunističke epohe u okrugu Ohota u centralnoj Varšavi, koji, prema Moskvi, pripada ruskoj vladi. Posed je prvobitno bio deo kompleksa sovjetske ambasade, ali je kasnije pretvoren u srednju školu i okružni centar specijalizovan za ruski jezik i kulturu. Mnogi njegovi učenici bili su deca ruskih diplomata koji su stacionirani u obližnjoj ruskoj ambasadi. Poslednjih godina je van upotrebe.

Poljska tvrdi da ruska vlada nikada nije zvanično kupila ili iznajmila tu nekretninu i da ju je bez dozvole koristila više od tri decenije. Zvaničnici grada Varšave tvrde da zgrada pripada gradskom veću i da su više puta tražili od Rusije da napusti zgradu, ali bezuspešno. Poslednjih godina, poljska vlada optužuje Rusiju da koristi srednju školu kao paravan za špijunske aktivnosti i tvrdi da korišćenje zgrade krši suverenitet Poljske, a istovremeno predstavlja i bezbednosnu pretnju.

Ruska vlada je kasno u subotu odbacila te navode i optužila poljsku vladu da se bavi antiruskom propagandom. Kasnije je objavljeno da je Rusija zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN-a (kojim trenutno predsedava) kako bi se razgovaralo o tom pitanju. Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje još nisu komentarisale incident, ali će verovatno podržati akcije Poljske, s obzirom na postojeću strepnju od aktivnosti ruskih obaveštajnih službi u regionu.

Zauzimanje zgrade srednje škole samo je poslednji u nizu špijunskih i kontraobaveštajnih incidenata koji uključuju Rusiju i njene evropske susede. Od ruske aneksije Krima 2014, ovakvi incidenti su se znatno učestili. Zaplena zgrade srednje škole u ​​Varšavi odražava neprekidne tenzije između Rusije i njenih suseda u Evropi, kao i ključnu ulogu prikupljanja obaveštajnih podataka i kontraobaveštajnih akcija u regionu.

(IntelNews-ZTP, foto: Jaap Arriens/AFP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *