Pionirski poduhvat: Konverzija krvne grupe donorskih organa skraćuje liste čekanja

Pacijenti obično dugo čekaju na spasonosnu transplantaciju pluća jer pronalaženje srodnih organa komplikuje proces. Jedna od karakteristika koje treba uskladiti je krvna grupa pacijenta i davaoca. Najnovije istraživanje pokazuje da bi krvna grupa doniranih pluća mogla da se promeni pre transplantacije, što znači veći broj univerzalnih plućnih donora i skraćene liste čekanja. Proces funkcioniše preko para enzima, FpGalNAc deacetilaze i Fp galaktozaminidaze, koji u kombinaciji uklanjaju antigene koji razlikuju crvena krvna zrnca, pretvarajući pluća krvne grupe A u univerzalni tip O.

„Postoji oko 100.000 pacijenata na listama čekanja za transplantaciju organa u SAD,“ pišu istraživači u objavljenom radu. „Ovim pacijentima su potrebni organi koji moraju biti kompatibilni sa antigenima na površini njihovih ćelija. Proces pronalaženja kompatibilnih organa nije jednostavan.“ „Stoga kritični pacijenti čekaju godinama na transplantaciju koja spašava život, a neki je ne dočekaju, ne dobivši odgovarajući organ. Tokom 2017, manje od trećine pacijenata je dobilo transplataciju pluća u Sjedinjenim Državama“.

Problem nije samo u dužem čekanju, već i u propadanju doniranih pluća. U laboratorijskim uslovima, naučnici su tretirali osam pluća krvne grupe A kombinacijom enzima; u roku od četiri sata uklonjeno je 97 odsto antigena krvne grupe A. Štaviše, konverzija je postignuta bez izazivanja bilo kakve toksičnosti. Tri para novih „neutralnih“ pluća potom su stavljena u plazmu kako bi se simulirala stvarna transplantacija. Oštećenje antitela bilo je minimalno, što znači da su konvertovana pluća prihvaćena, makar u ključnim, ranim fazama.

Naučnici procenjuju da bi ova procedura mogla da poveća broj pluća krvne grupe O sa sadašnjih 55 odsto na više od 80 odsto. Transplantacija pluća pogrešne krvne grupe dovodi do brzog imunskog odgovora i odbacivanja organa od strane primaoca. Na primer, pacijenti sa krvnom grupom O imaju 20 odsto veći rizik od umiranja dok čekaju odgovarajućeg davaoca. Potrebno je više istraživanja pre nego što se novi proces odobri za kliničku upotrebu, ali naznake su optimistične. Sledeći korak je testiranje na miševima kako bi se detaljno pratio proces konverzije plućne krvne grupe.

(ScienceAlert-ZTP, foto: University Health Network)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *