Pfizer najavio anti-kovid pilulu, rizik od hospitalizacije 89% manji

Pfizer je u petak objavio da je kliničko ispitivanje njegove pilule za lečenje kovida-19 pokazalo odlične rezultate, uz uverenje da je ovo krupan korak ka okončanju pandemije. Jednostavna pilula za kućno lečenje kovida-19 traži se od početka globalne zdravstvene krize. Do sada su svi tretmani bili ili intravenski ili vakcinalni. Pfizerova pilula dolazi nedugo nakon što je kompanija Merck najavila svoju anti-kovid tabletu.

Pfizerov lek pod nazivom Paxlovid smanjio je rizik od hospitalizacije ili smrti za 89 odsto među odraslim kovid pacijentima, saopštila je američka kompanija. Rezultati kliničkog ispitivanja su toliko povoljni da će Pfizer prestati da regrutuje nove ljude za ispitivanje, navodi se u saopštenju. Pfizer će sve podatke dostaviti američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) što je pre moguće, kako bi lek dobio dozvolu za hitnu upotrebu.

„Ovo je prekretnica u globalnim naporima da se zaustavi razorno delovanje pandemije,“ rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Burla. „Podaci sugerišu da naš kandidat za oralni antivirusni lek potencijalno može da spase živote pacijenata, smanji težinu infekcija i spreči 9 od 10 hospitalizacija,“ istakao je Burla. Ispitivanje je pratilo 1.219 odraslih osoba u Severnoj i Južnoj Americi, Evropi, Africi i Aziji; pet dana nakon pojave simptoma, na svakih 12 sati, nekima je davan eksperimentalni lek, a drugima placebo.

„Presek stanja je pokazao smanjenje rizika od hospitalizacije ili smrti za 89 odsto u poređenju sa placebo, kod pacijenata koji su lečeni tri dana od pojave simptoma,“ rekli su iz Pfizera. Umrlo je deset ljudi koji su dobili placebo, dok među onima koji su dobili Pfizerov lek niko nije preminuo. Pfizer je planirao testiranje na 3.000 ljudi, ali je prekinuo na 70 odsto željene brojke jer su rezultati bili više nego povoljni. Nekoliko kompanija uveliko radi na tzv. oralnim antivirusnim lekovima, koji bi imali isti efekat kao Tamiflu za grip i suzbili teže oblike oboljevanja.

Britanija je u četvrtak postala prva zemlja koja je odobrila anti-kovid pilulu. Dozvolu je dobio Merckov antivirusni lek molnupiravir kojim će se lečiti blaži do umereni slučajevi kovida-19 korona virusa. Pfizerov proizvod je poznat kao „blokator proteaze“ jer se pokazalo da blokira mehanizme razmnožavanja virusa. Očekuje se da će biti najefikasniji u ranim fazama infekcije. Do sada su anti-kovid lekovi, kao što su monoklonalna antitela i Gileadov remdesivir, u EU bili odobreni pod imenom Veklury i davani su intravenozno.

Kao jedna od zemalja najteže pogođenih pandemijom, Britanija je 20. oktobra objavila da je naručila 480.000 doza molnupiravira. Pfizer sprovodi još dva klinička ispitivanja svoje pilule: među pacijentima koji nemaju rizik od teže infekcije kovidom, i među osobama bliskim kovid pacijentima kako bi se videlo da li ih štiti od zaraze. Pored Pfizera i Mercka, švajcarski farmaceutski gigant Roche takođe radi na anti-kovid piluli.

(ScienceAlert-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *