SAD: Napad dronom na elektromrežu otkriven u internom izveštaju

Američki zvaničnici veruju da je dron marke DJI Mavic 2, sa debelom bakarnom žicom zakačenom za trup letelice, korišćen u navodnom napadu na trafostanicu u Pensilvaniji prošle godine. U internom izveštaju američke vlade objavljenom prošlog meseca navodi se da je ovo prvi mogući napad dronom na energetsku infrastrukturu SAD-a, uz procene da će ovakvi incidenti postati sve učestaliji. The Drive je već izveštavao o pojavi dronova blizu nuklearne elektrane Palo Verde u Arizoni 2019.

ABC News je prvi preneo navode iz obaveštajnog biltena koji opisuje incident u Pensilvaniji, a koji su Departman za državnu bezbednost, FBI i Centar za borbu protiv terorizma objavili 28. oktobra. Sa dokumenta je skinuta oznaka poverljivosti, ali su neki delovi namenjeni isključivo policijskim snagama i službenoj upotrebi. Druge medijske kuće su nakon toga dobile kopije ovog dokumenta, u kojem se navodi da se napad dogodio 16. jula 2020, ali bez preciziranja lokacije pogođene trafostanice.

„Ovo je prvi poznati slučaj korišćenja bespilotne letelice u SAD-u radi ciljanja energetske infrastrukture,“ navodi se u biltenu. „Na osnovu lokacije i izgleda letelice, smatramo da je dron imao za cilj da poremeti rad postrojenja izazivanjem kratkog spoja koji bi prouzrokovao oštećenje transformatora ili dalekovoda.“ Ova procena je zasnovana na sličnim incidentima iz 2017, koji su takođe uključivali bespilotne letelice. Izveštavajući o ovom slučaju, otkrili smo i druge bezbednosno zanimljive nalete dronova blizu nuklearne elektrane Limerik u Pensilvaniji iste godine.

Pored bakarne žice prikačene za letelicu, iz drona je navodno uklonjena kamera i interna memorijska kartica. Pokušano je i skidanje fabričkih oznaka, što upućuje na namere operatera da onemoguće identifikaciju i na drugi način otežaju utvrđivanje porekla letelice. Nejasno je koliku bi štetu dron naneo u svojoj modifikovanoj verziji. Čini se da je metod napada, barem u izvesnoj meri, bio zasnovan na nauci. Tokom prvog Zalivskog rata 1991, američka vojska je ubacivala kalemove žice u rakete klase Tomahawk i gađala iračku elektromrežu kako bi izazvala nestanak struje. Sa istim ciljem, F-117 stelt avioni bacali su kasetne bombe sa grafitnim punjenjem na Srbiju tokom 1999.

Novi DJI Mavic 2s trenutno se može kupiti na internetu za 2.000 do 4.000 dolara. Tehnologija je toliko dostupna da nedržavni akteri širom sveta, od terorista na Bliskom istoku do narko kartela u Meksiku, već koriste komercijalne dronove sa eksplozivnim punjenjem. Njihove akcije uključuju i pokušaje atentata na mete visokog profila. Američka vlada se napokon suočava sa ovim pretnjama i preduzima određene korake, barem na saveznom nivou, radi zaštite civilnih i vojnih objekata od malih dronova.

Incident u Pensilvaniji podvlači bezbednosne probleme u vezi sa malim dronovima kineske proizvodnje koji su lako dostupni u Sjedinjenim Državama. Čak ih i američke službe koriste. DJI, ili Da Jiang Innovations, svakako je najveći kineski proizvođač dronova koji danas legalno prodaje svoje letelice u SAD-u, izazivajući oštre debate u stručnoj javnosti.

(TheDrive-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *