‘Peta služba’: Opskurna ruska špijunska jedinica pravi ‘crne liste’ uticajnih Ukrajinaca?

Malo poznata špijunska jedinica, koju su stručnjaci opisali kao misterioznu „treću špijunsku agenciju“ unutar ruskog obaveštajnog aparata, navodno stoji iza ‘crne liste’ koju je Moskva namenila Ukrajini. Američki zvaničnici insistirali su u ponedeljak da takva lista postoji, uprkos oštrom demantiju iz Rusije. Amerikanci tvrde da je svrha ove liste da se suzbije narodni otpor Ukrajinaca tokom invazije ruske armije i destabilizuje vlada u Kijevu koju bi eventualno zamenila proruska vlada.

Lista navodno sadrži imena ukrajinskih političara, kritičara ruske i beloruske vlade, novinara i drugih aktivista. Ove osobe bi trebalo da budu zarobljene ili ubijene u slučaju invazije ruskih snaga na Ukrajinu, navode izvori iz Vašingtona. Govoreći u ponedeljak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je listu „lažnom“ i insistirao da ona ne postoji. Moskva je takođe naglasila da SAD nisu iznele detalje o navodnoj listi, niti su citirale izvore svojih informacija.

Prema vladi Sjedinjenih Država, spisak planiranih ubistava i hapšenja sastavila je spoljno-obaveštajna sekcija ruske Federalne službe bezbednosti (FSB). Primarna misija agencije je da obavlja kontraobaveštajne i protivterorističke zadatke unutar granica Ruske Federacije. Ali FSB angažuje i opskurnu obaveštajnu jedinicu, poznatu kao Služba za operativne informacije i međunarodne komunikacije, ili ukratko Peta služba.

Peta služba je osnovana 1992. nakon niza sporazuma o zabrani špijunaže, koji su potpisani između Moskve i vlada bivših sovjetskih republika. Ovi sporazumi sprečavaju rusku spoljnu obaveštajnu službu (SVR) da špijunira unutar teritorija bivših sovjetskih republika. Do 1995, Peta služba je postala poznata kao spoljnoobaveštajni sektor FSB-a. Nakon 1999, služba je drastično proširena, a neki tvrde da je „prerasla u carsku žandarmeriju ruskog predsednika Putina“. Danas je predvodi bliski Putinov saveznik Sergej Beseda, inače general-pukovnik FSB-a. Veruje se da njena ukrajinska sekcija poslednjih godina zapošljava preko 200 oficira.

Glavni zadaci Pete službe su prikrivene političke aktivnosti poput subverzije izbora, psiholoških operacija i podrivanje grupa ili pokreta koji se protive uticaju Rusije na teritorijama bivšeg Sovjetskog Saveza. Neki zapadni mediji nedavno su pisali da je Peta služba ima zadatak da koordinira aktivnosti između ruske vlade i proruskih grupa unutar Ukrajine, kao i da „izvede mini pučeve u najvećim gradovima Ukrajine“.

(IntelNews-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *