Pakistan: Direktor CIA-e tražio razmeštanje američkih baza, zvaničnici odbili

Državni zvaničnici neformalno su potvrdili tajnu posetu direktora CIA-e Vilijema Bernsa Islamabadu i sugerisali da mu je čvrsto rečeno da Pakistan neće dozvoliti bazu američkih špjunskih dronova na svojoj teritoriji.

Nedavno je Njujork Tajms pisao da se Berns u Pakistanu sastao sa armijskim šefom, generalom Kamar Džaved Bajvom, i direktorom obaveštajne službe (ISI) Faizom Hamidom oko potencijalne protivterorističke saradnje dve zemlje. CIA navodno traži baze u okolini Avganistana odakle bi mogla da prikuplja obaveštajne podatke i izvrši protivterorističke udare nakon što se američke trupe potpuno povuku iz zemlje.

Na pitanje da li SAD žele bazu bespilotnih letelica u Pakistanu, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je odgovorio: „Imali smo konstruktivne razgovore sa vojnim, obaveštajnim i diplomatskim zvaničnicima o tome kako da Avganistan nikada više ne postane baza iz koje se podiže Al Kaida ili neka druga teroristička grupa koja bi mogla da napadne Sjedinjene Države “.

Iako tačan datum posete direktora CIA-e nijedna strana nije otkrila, to se verovatno dogodilo krajem aprila. Curenje informacija od pakistanskih vlasti ka odabranim novinarima ima za cilj da suzbije spekulacije o prihvatanju američkih baza bespilotnih letelica u Pakistanu. Članak Njujork Tajmsa u jednom delu navodi da američki zvaničnici očekuju dobru volju Pakistana oko razmeštanja američkih baza. Međutim, dalje u tekstu stoji da su pakistanske vlasti postavile vrlo stroge uslove po tom pitanju.

„U diskusijama između američke i pakistanske strane, Pakistanci su zahtevali niz restrikcija u zamenu za korišćenje lokalne baze. Takođe su tražili izuzeće od bilo kakve odgovornosti za ciljeve koje bi CIA ili vojska želele da napadnu u Avganistanu,“ navodi se u članku.

Tokom proteklih nekoliko nedelja, razgovori između Pakistana i SAD-a odvijali su se na više nivoa – između ministra spoljnih poslova Šaha Mahmuda Kurešija i državnog sekretara Entonija Blinkena, savetnika za bezbednost Moida Jusufa i Džejka Salivana, generala Bajve i ministra odbrane Lojda Ostina, te šefova ISI-a i CIA-e. Zvaničnici su rekli da je šef CIA-e tražio sastanak sa premijerom Imranom Kanom, ali mu je otvoreno rečeno da su susreti mogući samo na istom nivou nadležnosti.

Vladino insistiranje na diplomatskom protokolu ukazuje na nagomilane frustracije, jer su izostali kontakti na najvišem nivou otkako je Džo Bajden preuzeo dužnost u januaru. Zvaničnici su dalje rekli da je šefu CIA-e stavljeno do znanja da nijedna američka operacija neće biti dozvoljena sa pakistanske teritorije. Umesto toga je predloženo da Amerikanaci ustupe dronove za planirane udare na terorističke ciljeve.

(Dawn-ZTP, foto: Drew Angerer/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *