Nova uredba: Bajden povukao Trampove mere protiv TikToka i WeChat-a

Američki predsednik Džo Bajden odlučio je da ublaži strepnje sa kojima se suočavaju kineske tehnološke kompanije u SAD-u, ništeći delove Trampovog nasleđa. Predsednik je potpisao uredbu kojom se ukidaju mere protiv TikToka, WeChat-a i drugih kineskih aplikacija; reč je o merama koje je uveo bivši predsednik Donald Tramp, navodi se u izjavi Bele kuće. Umesto toga, Bajden je potpisao novu uredbu kojom se od Ministarstva trgovine traži da revidira aplikacije povezane sa „stranim suparnicima“ zbog mogućeg rizika po nacionalnu bezbednost.

Bajdenovom uredbom se poništavaju dve uredbe bivšeg predsednika Trampa, od kojih je jedna doneta u avgustu radi blokiranja američkih poslovnih transakcija sa TikTokom i WeChat-om. Druga uredba, najavljena u januaru, ciljala je osam kineskih servisa, uključujući WeChat-ovu platežnu aplikaciju, Tencent-ov QQ mesindžer i novčanik Alipay-a. Naloge za zabranu TikToka i WeChat-a u Sjedinjenim Državama blokirali su savezni sudovi. Odložen je i pokušaj Trampove administracije da iznudi prodaju američkog udela u TikToku.

„Povećana upotreba određenih softverskih aplikacija koje dizajniraju, razvijaju, proizvode ili isporučuju osobe u vlasništvu ili pod kontrolom stranog protivnika,” što po definiciji ministra trgovine uključuje i Kinu, „nastavlja da ugrožava nacionalnu bezbednost, spoljnu politiku i ekonomiju Sjedinjenih Država“. Kontrolisanje kineskih tehnoloških kompanija verovatno će ostati prioritet za američke regulatorne agencije, mada će Bajdenova politika biti znatno blaža. Kineske kompanije koje favorizuju američko tržište moraće bolje da se pripreme za nove birokratske izazove

Uredbom se od ministra trgovine zahteva da uz konsultacije sa državnim sekretarom, ministrom odbrane, ministrom pravde, ministrom zdravlja i socijalne politike, sekretarom za nacionalnu bezbednost i šefovima drugih agencija, preporuči mere za zaštitu podataka američkih korisnika na platformama koje su u vlasništvu ili pod kontrolom „stranog protivnika“, u roku od 120 dana.

Nije tajna da američke tehnološke kompanije poput Fejsbuka i Gugla takođe sakupljaju velike količine korisničkih podataka, međutim „opseg i obim“ podataka na aplikaciji TikTok olakšava kineskim agentima da steknu obaveštajnu prednost nad američkim konkurentima, kaže Ana Nojberger, šefica sajber bezbednosti u NSA. Sagovornica je dodala da postoji „velika bojazan da bi Kina mogla da upotrebi sve te informacije protiv pripadnika drugih nacija“.

Kineske tehnološke kompanije proizvele su mnoštvo aplikacija koje se visoko kotiraju u SAD-u. TikTok, koji je brzo osvojio tržište Singapura nakon pokušaja zabrane u Americi, trenutno je na drugom mestu po popularnosti u američkoj prodavnici aplikacija. CapCut, aplikacija za obradu video snimaka, takođe u vlasništvu kineskog ByteDance-a, nedavno je zabeležila rekordan broj preuzimanja u SAD-u. Mobilne igre Tencenta i nekih manjih studija nastavljaju da zarađuju ogromne svote, dok je aplikacija za brzu kupovinu Shein nadmašila Amazonove profitne stope.

Američko ministarstvo trgovine, Tencent i ByteDance nisu želeli da komentarišu aktuelna pitanja.

(TechCrunch-ZTP, foto: Mandel Ngan/AFP/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *