Oficir sirijske bezbednosti pobegao u Austriju uz pomoć Mosada

Visoki oficir sirijske bezbednosti, kojem je uskraćen azil u Francuskoj zbog umešanosti u ratne zločine, prebačen je u Austriju uz pomoć Mosada. Brigadni general Kaled al-Halabi, šef službe bezbednosti u gradu Raki od 2009. do 2013. započeo je „novi život“ u Austriji uz pomoć izraelskih obaveštajaca, izvestio je londonski The Telegraph.

Al-Halabi je prebegao 2013. godine. U istom periodu pobunjenici su osvojili Raku, dajući Al-Halabiju priliku da se zajedno sa izbeglicama prebaci u Tursku. Međutim, protiv al-Halabija su podnete prijave zbog navodnih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti. Prema Telegraphu, zatvorenici su mučeni, seksualno zlostavljani i ubijani dok je on bio zadužen za vojni objekat u Raki. General je odbacio sve optužbe.

Al-Halabi je putovao u Francusku 2014. godine, ali mu je azil odbijen zbog navodnog kršenja ljudskih prava po osnovu komandne odgovornosti. Usledila je istraga francuske Jedinice za ratne zločine, dok su izraelski agenti al-Halabija navodno prebacili u Austriju, gde je dobio azil 2015. „Želeli smo da ga ispitamo na osnovu svedočenja koja smo prikupili. Procedura je bila veoma otežana jer je general bio osetljiva meta,“ rekao je izvor iz francuskog pravosuđa.

„Budući vrlo uznemiren zbog odbijana francuskog azila, general je uspostavio kontakt sa Mosadom koji je zatim kontaktirao austrijsku BVT,“ rekao je pravosudni izvor. „Mosad je verovatno procenio da je general bezbednosno zanimljiv i da čak može imati političku ulogu u budućnosti. Komisija za međunarodnu pravdu i odgovornost (CIJA) predstavila je pravni podnesak austrijskim vlastima, navodeći umešanost al-Halabija u ratne zločine.

„Imamo dokumente, imamo izveštaje o ispitivanju… imamo podosta insajdera i svedočenja o 40 žrtava koje su mučene,“ rekla je direktorka CIJA-e Nerma Jelačić. Ona je za Telegraph izjavila da je Al-Halabi „najviši zvaničnik sirijskog režima koji se može naći u šengenskoj zoni“. Uprkos optužbama i pravnim prigovorima, veruje se da je al-Halabi još uvek u Evropi i da često putuje između Austrije, Slovačke i Švajcarske.

(alarby.co.uk-ZTP, foto: The National)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *