Odbor EU parlamenta: Evropa treba da ima svoju obaveštajnu agenciju

EU bi trebalo da ima svoju obaveštajnu agenciju kako zemlje članice ne bi dolazile u iskušenje da prave tajne dogovore sa SAD-om, rečeno je poslanicima u Evropskom parlamentu. Inicijativa je usledila nakon navoda da je Danska pomagala SAD-u da špijunira evropske lidere, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Odboru evropskih poslanika je sugerisano da bi poboljšanje evropskog obaveštajnog rada demotivisalo bezbednosne aranžmane sa Vašingtonom. EU ima svoj obaveštajni centar pod nazivom IntCen, ali se oslanja na informacije koje prikupljaju države članice. Apel za formiranje samostalne obaveštajne službe na tragu je zahteva za jačanje evropske vojne moći, nakon što je pad Kabula razotkrio manjkavosti američkog partnerstva.

Robert Dover, bezbednosni stručnjak sa Univerziteta Hal koji je govorio pred odborom, smatra da Evropa mora osigurati da članice ni ne pomisle da špijuniranju jedne druge. „Važno je razumeti da protivnici nisu samo velesile poput Rusije ili Kine, već i konkurentni susedi,” rekao je stručnjak. „Spoljni neprijatelji igraju na međusobne razmirice između članica, koje računaju na kratkoročnu korist od pribavljenih informacija i zanemaruju dugoročnu štetu. Takva praksa može da se destimuliše stvaranjem jednog alternativnog hegemona, tako da se oslabi ameirčki oslonac i privlačnost američkih kapaciteta.“

Naćo Sančez Amor, španski predstavnik u odboru, kaže da se EU ne može smatrati globalnom silom bez vlastite obaveštajne službe. Danski špijuni ne bi smeli da posmatraju Nemačku kao stranu državu, na način na koji bi se ponašali prema nečlanici EU, rekao je političar. „Moramo razumeti da naše obaveštajne agencije trebaju da dele informacije sa čitavom unijom,” dodao je Amor. „Insistiraću na stvaranju našeg vlastitog obaveštajnog sistema koji neće dozvoliti da danski obaveštajci špijuniraju Nemačku.“

Danska nije potvrdila niti demantovala navodno špijuniranje u periodu 2012-2014. Na vlasti je tada bila druga garnitura političara. Odbor je takođe raspravljao o spoljnim pretnjama. Rusija je nedavno optužena za sajber napad na nemačke političare nedelju dana uoči izbora. Margarita Robles Kariljo, stručnjakinja za međunarodne odnose, kaže da bi EU trebalo da tretira strano mešanje na nivou terorističkog napada. Prema „klauzuli solidarnosti“ iz ugovora EU, države članice bi morale zajednički da reaguju na slučajeve terorizma.

(TheNational-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *