NSA koristila dansku internet mrežu da špijunira zapadnu Evropu

Američka Agencija za nacionalnu bezbednost je sa danskog ostrva nadzirala internet saobraćaj u savezničkim državama, uključujući i Holandiju, izvestila je danska televizija DR.

Insajder iz danske Vojno-obaveštajne službe (FE) otkrio je kako se agencija udružila sa američkom NSA radi nadziranja država zapadne Evrope. Danski mediji su preneli delove izveštaja uzbunjivača u kojima se tvrdi da je FE zajedno sa NSA zloupotrebila podmorske i optičke kablove za prikupljanje podataka, te izgradila centar za njihovo skladištenje.

Uzbunjivač tvrdi da je NSA podatke koristila za ostarivanje američkih interesa, ponekad i na štetu danske države. Nepoznato je kada tačno je operacija počela, jer izveštaji uzbunjivača opisuju događaje između 2014. i 2016. godine.

U cilju skladištenja ovih podataka Danska je izgradila centar u vojnoj bazi Sandagergard, na ostrvu Amager (na slici), gde je NSA imala neograničen pristup. Danski emiter DR je izvestio da je NSA koristila špijunski softver Xkeyscore za nadziranje građana Danske, ali i susednih država. Xkeyscore, o kojem je ranije govorio Edvard Snouden, je sistem za sakupljanje podataka koji neprestano pretražuje ključne reči i ciljeve.

U okviru svojih operacija, NSA je tražila podatke o danskoj vojno-tehničkoj kompaniji Terma. Takođe su praćene komunikacije firmi Eurofighter GmbH i Saab, koje su Danskoj nudile svoje borbene avione Typhoon i Gripen kao zamene za američki F-16. Ugovor je dobila američka kompanija Lockheed Martin sa svojim F-35 stelt lovcem. Danska revizorska agencija je istraživala ovaj posao vredan 3,1 milijardu dolara, i ustanovila kršenje procedura u nabavci opreme.

Uzbunjivač je naglasio da je nadziranje vojnih dobavljača, danskih institucija i susednih zemalja poput Francuske, Nemačke, Holandije, Norveške i Švedske, bilo „protivno danskim interesima i ciljevima“. Uzbunjivač je dokumente prosledio danskom državnom emiteru DR, nakon nesupelih pokušaja da to pitanje pokrene unutar službe. U avgustu je Uprava za obaveštajne službe preduzela korak bez presedana, izdajući saopštenje u kojem se kritikuje vojna bezbednost.

Izveštaj uzbunjivača se pojavio u istrazi Danske obaveštajne službe (TET), koja je ovog leta ustanovila da je vojna bezbednost skrivala informacije od TET-a ili je otvoreno lagala. Nekoliko radnika FE-a je tada otpušteno, uključujući i šefa službe, ali sudski procesi nisu pokrenuti.

(DataCenterDynamics-ZTP, foto: FE)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *