Novi Zeland: Vojnik blizak ekstremnoj desnici optužen za špijunažu

Vojnik koji je predvodio belu nacionalističku grupu optužen je za špijunažu, i to je prvi takav slučaj u istoriji Novog Zelanda. Zvaničnici vojske saopštili su da će vojnik, čiji je identitet pod zaštitom, biti procesuiran na vojnom sudu po 17 tačaka optužnice, uključujući špijunažu, pristup računarskom sistemu i posedovanje nedozvoljenih materijala.

Mnogo detalja o slučaju ostaje nepoznato, uključujući kakve informacije je optuženi pribavljao i kome ih je dostavljao. 27-godišnjem vojniku, koji je uhapšen u vojnom kampu Linton prošlog decembra, sada preti kazna do 14 godina zatvora.

Lokalni mediji su prethodno otkrili veze vojnika sa krajnjom desnicom i belim nacionalističkim grupama, kao i terorističkim napadom Brentona Taranta 15. marta 2019. Grupa koju je vojnik predvodio, Dominion pokret, zabranjena je nakon terorističkog akta, ali je kasnije obnovljena pod novim imenom. Vojnik je nastavio aktivnosti u grupama krajnje desnice i nakon napada 15. marta, i kako je Stuff saznao, planirao da sa partnerkom odleti u Rusiju.

Prijatelj blizak vojnikovoj porodici kaže da je ovo bila izuzetno „teška godina“ za njih. „Razumljivo je da su u šoku i treba im vremena da prihvate ono što dolazi. Naglašavam da on potiče iz dobre porodice koja nema veze sa rasističkim grupama. Optužbe za špijunažu i pokušaj špijunaže, o tim stvarima čujete samo u američkim akcionim filmovima.“

Advokat iz Velingtona Kristofer Grigs, koji ima dve decenije iskustva u vojnom pravosuđu, kaže da je ovo prvi put da je neko optužen za špijunažu od donošenja Krivičnog zakonika 1961. godine. „Pregledajući sudsku istoriju Novog Zelanda, nisam uspeo da pronađem nijedan slučaj špijunaže kod nas… Dakle, ovo je velika stvar.”

Suđenje državnom službeniku dr Vilijemu Saču za odavanje poverljivih podataka operativcu KGB-a 1974. godine jedini je sličan primer u istoriji zemlje. Pritom, Sač nije proglašen krivim po optužbi za odavanje državne tajne. U aktuelnom slučaju, vojnim sudom bi predsedavala tri oficira sa ovlašćenjem za pregled poverljivih podataka. Grigs dodaje da su optužbe za nedozvoljen pristup računarskom sistemu i neovlašćeno otkrivanje informacija bez presedana.

Portparol ministra odbrane Pini Hener rekla je da ministar neće komentarisati slučaj dok traje sudski proces. Prema Krivičnom zakonu, osoba može biti optužena za špijunažu zbog prenošenja ili namere prenošenja predmeta ili informacija državi ili organizaciji van Novog Zelanda. Informacije mogu sadržati zapise, dokumente, skice, fotografije ili zvučne fajlove. Zaprećena maksimalna kazna za ovakvo delo je 14 godina zatvora.

(stuff.co.nz-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *