Tajni sastanak Netanjahua i bin Salmana uoči Bajdenovog mandata

Sastanak izraelskog premijera Netanjahua i saudijskog princa Muhameda bin Salmana u nedelju nagovestio je pridruživanje Saudijske Arabije novom savezu zalivskih država sa Izraelom. Čini se da bivši neprijatelji računaju na međusobnu podršku, očekujući zaoštravanje odnosa sa novom američkom administracijom. Kao verovatno najveći dobitnici spoljne politike predsednika Trampa, Netanjahu i Salman će pokušati da amortizuju kontraudare Bajdenove vlasti.

Netanjahu je otkazao sastanak vlade u nedelju i, prema lokalnim izvorima, uskočio u privatni avion radi jednosatnog leta preko Crvenog mora do zapadne obale Saudijske Arabije. U pustinjskom gradu Neomu, svojevrsnoj izložbi tehnoloških inovacija vrednoj 500 milijardi dolara, izraelski lider proveo je čak pet sati sa princom prestolonaslednikom; sastanku su prisustvovali i američki državni sekretar Majk Pompeo i direktor Mosada Josi Koen.

Jedni smatraju da je sastanak sazvan povodom mogućeg napada na Iran pre nego što se Bajden vrati nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, dok se drugi nadaju da će Saudijska Arabija slediti pimer Emirata i Bahreina u normalizaciji odnosa sa Izraelom. Nakon 20. januara, Vašington će verovatno promeniti politiku prema Bliskom istoku. Bajden je otvoreno govorio o preispitivanju odnosa SAD-a i Saudijske Arabije nakon ubistva novinara Džamala Kašogija 2018. od strane saudijskih agenata u Istanbulu. Netanijahuovo protivljenje pregovorima sa Iranom, posebno na sednici američkog Kongresa 2015. godine, još uvek se pamti kao ruganje bivšem predsedniku Baraku Obami, kada je Bajden bio potpredsednik.

Sastanak u Neomu je sazvan kako bi se „poslao signal Bajdenovoj administraciji,“ kaže Džošua Tajtelbaum, profesor sa izraelskog univerziteta Bar-Ilan. Poruka je da se „dva glavna saveznika u regionu usaglašavaju“. Čini se, međutim, da poruka nije bila namenjena javnosti. Nakon što su u ponedeljak izraelski mediji izvestili o nedeljnom letu, a zatim to potvrdili izraelski i saudijski zvaničnici, saudijski ministar spoljnih poslova Fejsal bin Farhan sve je zvanično demantovao.

Netanjahu, koji nije ni potvrdio ni demantovao susret, više puta je nagoveštavao neformalne kontakte sa arapskim liderima. Postoji nekoliko izveštaja o sastancima Netanjahua i bin Salmana na jahtama na Crvenom moru, u susednom Jordanu i u raznim evropskim gradovima. Jedini zvanični susret Netanjahua sa jednim zalivskim liderom dogodio se 2018. godine, kada je posetio pokojnog omanskog sultana Kvabusa, koji je preminuo u januaru.

S jedne strane Netanjahu je imao seriju neformalnih susreta sa nekoliko arapskih zemalja, dok je u javnosti bio kritikovan zbog tvrde politike prema Palestincima i planova za aneksiju 30 odsto Zapadne obale. Situacija se razjasnila u septembru, kada je u Beloj kući potpisao Abrahamove sporazume sa ministrima spoljnih poslova UAE i Bahreina; pored otvaranja diplomatskih odnosa sa zalivskim državama, najavljena je saradnja u ekonomiji, odbrani, bezbednosti, avijaciji, turizmu, medicini i pomirenju muslimana i jevreja. Šlag na torti bio je ugovor o naoružanju vredan 23 milijarde dolara, budući da je Izrael odustao od prigovora Sjedinjenim Državama da Emiratima prodaju F-35 stelt borbene avione.

Ono što je čitavoj inicijativi nedostajalo jeste učešće Saudijske Arabije kao najveće i najbogatije članice zalivskog Saveta za saradnju. Trampovo prvo predsedničko putovanje bilo je u Saudijsku Arabiju, nakon čega je usledio direktan let iz Rijada za Tel Aviv. Otkako su u avgustu najavili sporazum Izraela i Emirata, Tramp i njegovi pomoćnici su rekli da očekuju Saudijsko primicanje. Za sada, Saudijci su ponovili da bi svaki sporazum sa Izraelom morao počivati na Arapskoj mirovnoj inicijativi iz 2002. godine, koja nalaže da Izrael prihvati palestinsku državnost i povuče se sa Zapadne obale, iz istočnog Jerusalima i Gaze.

Kako se Trampova era završava, Izrael i države Zaliva očekuju povratak na poznatu Obaminu doktrinu, koja uključuje smirivanje iranskog konflikta, podršku Palestincima i akcenat na ljudskim pravima. Jasno je da Netanjahu i bin Salman imaju slične strepnje uoči Trampovog odlaska, kaže Ebtesam al-Ketbi, analitičar iz Emiratskog političkog centra u Abu Dabiju. „Žele garancije da Bajdenova politika neće uticati na njihove zajedničke interese.“

(ForeignPolicy-ZTP, foto: MiddleEastEye)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *