Novi talas epidemije: Blizu 30 miliona Kineza je ponovo u karantinu

Kina je juče prijavila 5.280 novih slučajeva Sars-Cov-2, što je dvostruko više nego prethodnog dana i najviše od početka pandemije. Skok broja zaražnih je podstakao uvođenje potpunih ili delimičnih zatvaranja u mnogim gradovima širom zemlje.

Kina sprovodi strategiju „nultog kovida“, koja je donedavno uglavnom držala epidemiju pod kontrolom. Omikron soj je, međutim, zarazniji od prethodnih varijanti virusa i verovatno izaziva trenutni skok broja zaraženih.

Gradovi širom zemlje su sada u potpunom ili delimičnom karantinu. Najgore je pogođena severoistočna provincija Đilin, u kojoj je zabeleženo 3000 od ukupog broja slučajeva prijavljenih 15. marta u Kini. Govoreći dan ranije, guverner Đilina je obećao da će „za nedelju dana provincija dostići nulti kovid“.

Sve veći broj zaraženih u Kini prati globalni porast prenošenja Sars-Cov-2. Izveštaj Svetske zdravstvene organizacije otkriva da je broj novih infekcija između 7. i 13. marta porastao za osam odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Broj novozaraženih na nedeljnom nivou bio je u padu od kraja januara.

(NewScientist-ZTP, foto: Qilai Shen/NYT)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *