Testiran lek: FDA odobrila prvu dugotrajnu injekciju za prevenciju HIV-a

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je u ponedeljak (20. decembra) prvi injekcioni lek za suzbijanje HIV-a. Lek nazvan Apretude predstavlja alternativu dnevnim pilulama za prevenciju HIV-a, kao što su Truvada i Descovy. Ove pilule su do 99% efikasne u sprečavanju seksualnog prenošenja HIV-a, ali se moraju uzimati svaki dan da bi bile efikasne, tvrde iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Nasuprot tome, Apertude se prima u dve doze, u razmaku od mesec dana, a zatim se daje po jedna injekcija na svaka dva meseca, navodi se u saopštenju FDA. „Ova injekcija je od ključnog značaja za rešavanje epidemije HIV-a u SAD, uključujući pomoć rizičnim grupama i onima gde je davanje dnevnih pilula bilo veliki izazov ili prepreka,“ rekla je dr Debra Birnkrant, direktor Odeljenja za antivirusne lekove FDA.

FDA se nada da će dostupnost injekcije za prevenciju HIV-a povećati prijem takvih lekova u grupama visokog rizika, navodi se u saopštenju. Lekovi koji se uzimaju za prevenciju HIV-a (PrEP), preporučeni su za oko 1,2 miliona građana SAD-a; tokom 2020, oko 25% te populacije dobilo je recept za PrEP pilule. To je značajan skok u odnosu na 3% iz 2015, ali „ima još prostora za poboljšanje“, stoji u saopštenju.

Dva klinička ispitivanja pokazuju da Apretude efikasnije suzbija HIV-om nego dnevna tableta Truvada. Prvo ispitivanje obuhvatilo je skoro 4.600 cisrodnih muškaraca i transrodnih žena koji imaju seks sa muškarcima. Oni koji su uzimali Apretude imali su 69% manji rizik da se zaraze HIV-om od učesnika koji su uzimali Truvadu. Drugo ispitivanje, koje je uključivalo oko 3.200 cisrodnih žena sa rizikom od HIV infekcije, pokazalo je da je Apretude smanjio rizik za 90% u poređenju sa uzimanjem Truvade.

Učesnici ispitivanja koji su primili Apretude jesu imali više neželjenih efekata od onih koji su dobili Truvadu, uključujući glavobolje, groznicu, umor, bol u leđima, mijalgiju, osip i reakcije na mestu uboda, navodi se u saopštenju. Od 20. decembra, Apretude je odobren za upotrebu kod rizičnih osoba i adolescenata telesne težine preko 35 kilograma, navodi se u saopštenju FDA. Pacijenti imaju mogućnost da uzimaju oralnu verziju leka (Vocabria) mesec dana pre injekcije, kako bi se videlo koliko dobro tolerišu lek. Pacijente moraju imati negativan test na HIV pre injekcije, odnosno pre svake sledeće doze, kako bi se izbegao rizik od razvoja HIV-a otpornog na lekove.

Početkom decembra, CDC je ažurirao svoje smernice lekarima o tome kako da obaveste pacijente o PrEP-u, izvestio je The Hill. Agencija sada preporučuje da zdravstveni radnici obaveste sve seksualno aktivne odrasle osobe i adolescente o PrEP-u i ponude lekove svima koji ih zatraže, bez obzira da li su u visokom riziku od HIV infekcije. Apretude je od sada na istoj listi lekova koji se mogu ponuditi pacijentima.

Apretude košta 3.700 dolara po dozi (ili 22.200 dolara godišnje, za šest doza) i očekuje se da će biti isporučen veletrgovcima i specijalnim distributerima u SAD-u početkom sledeće godine, izvestio je NBC News. U julu je savezna vlada naložila da većina američkih osiguravajućih kompanija mora da pokrije Truvadu i Descovy, kao i laboratorijske testove i posete klinici radi obnove recepata, ali za sada se od njih ne traži da pokriju sve troškove uzimanja Apretuda.

(LiveScience-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *