Traži zaštitu: Doušnik FBI-a iz Kju Kluks Klana odlučio da izađe u javnost

Veteran američke vojske i policijski doušnik, koji se godinama infiltrirao u Kju Kluks Klan, prvi put je javno progovorio o svom radu. Pravo ime doušnika je Džozef Mur, ali ga je 2018. promenio kako bi zavarao trag članovima KKK-a koji su želeli da mu se osvete. Danas 50-godišnji eks-snajperista živi sa suprugom i četvoro dece negde na Floridi, prenosi AP.

Novinska agencija je saopštila da je Mur kontaktirao jednog od njenih reportera koji je napisao seriju izveštaja o belim suprematistima zaposlenim u zatvorskom sistemu Floride. Izveštaji su bazirani na dokazima koje je otkrio Mur. Bivši doušnik FBI-a rekao je za AP da nikada do sada nije javno govorio o svojoj tajnoj misiji. Napomenuo je da nije bio član KKK pre nego što mu je „država prišla i zatražila pomoć“, što se dogodilo 2007, navodi se u izveštaju.

Murov glavni zadatak bio je da pribavi dokaze o policajcima koji su bili aktivni u KKK grupama sa sedištem na Floridi i u Džordžiji. Nakon što se pridružio Ujedinjenim severnim i južnim vitezovima KKK-a u Englevudu, sa sedištem u Floridi, Mur je počeo redovno da prisustvuje sastancima grupe noseći prislušne uređaje. Prema AP-u, on je uspeo da identifikuje „desetine policajaca, zatvorskih čuvara, zamenika šerifa i drugih policijskih službenika koji su bili članovi Klana i odmetničkih motociklističkih klubova“.

Nakon kratke pauze, FBI je ponovo angažovao Mura 2013. sa ciljem da se infiltrira u drugu grupu suprematista, poznatu kao Tradicionalni američki vitezovi Kju Kluks Klana. U roku od godinu dana, Mur je stekao poverenje grupe i zaposlio se kao njen direktor bezbednosti, sa zadatkom da štiti interne komunikacije grupe. U ovom periodu, Mur je navodno pomogao FBI-u da „spreči najmanje dva ubistva” koja su planirali članovi KKK, i pomogao državi da identifikuje članove Klana koji su uporedo radili kao policijski službenici širom Floride.

Mur je izjavio da su on i njegova porodica dobili nova imena 2018, sa ciljem da spreče osuđene članove Klana da ga pronađu nakon odsluženja kazne. Ali i dalje strepi za bezbednost svoje porodice, zbog čega je odlučio da istupi, u nadi da će ga javnost zaštititi. Takođe je rekao da se nekoliko poverenika KKK-a „pojavilo na njegovoj adresi” poslednjih meseci, što ga je navelo da kontaktira FBI i kancelariju lokalnog šerifa. AP je saopštio da je kontaktirao FBI u vezi sa Murovim doušničkim aktivnostima, ali da nije dobio odgovor.

(IntelNews-ZTP, foto: Robert Bumsted/AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *