Nosivi detektor vazduha procenjuje ličnu izloženost koronavirusu (video)

Maske, socijalno distanciranje, odgovarajuća higijena i ventilacija mogu pomoći u suzbijanju prenošenja kovida-19 na javnim mestima, ali čak i uz ove mere, Sars-Cov-2 se prenosi vazduhom u zatvorenim prostorijama. Nedavno su istraživači razvili pasivni uređaj za uzorkovanje vazduha koji omogućava procenu lične izloženosti koronavirusu, što bi moglo da pomogne radnicima u rizičnim okruženjima poput restorana ili zdravstvenih ustanova.

Kovid-19 se prvenstveno prenosi udisanjem aerosola napunjenih virusima i respiratornih kapljica koje zaražene osobe izbacuju kašljanjem, kijanjem, govorom ili disanjem. Istraživači su koristili aktivne uređaje za uzorkovanje Sars-Cov-2 iz vazduha u zatvorenim prostorijama, međutim, ovi uređaji su obično kabasti, skupi, stacionarni i troše struju. Da bi bolje razumeli izloženost virusu, Kristal Polit i kolege želeli su da razviju mali, lagan, jeftin i nosiv uređaj koji ne zahteva napajanje.

Tako su razvili pasivni sempler vazduha, nazvan Fresh Air Clip, koji neprekidno taloži aerosole pune virusa na podlozi od polidimetilsiloksana (PDMS). Tim je testirao uređaj u rotirajućem bubnju u kojem su generisani aerosoli sa surogatom virusa, tačnije bakteriofagi koji imaju slična svojstva kao i Sars-Cov-2. Virus je otkriven na PDMS podlozi pomoću PCR protokola, dokazujući da se uređaj može koristiti za pouzdanu procenu koncentracije virusa u vazduhu. Potom su istraživači podelili Fresh Air Clip grupi od 62 volontera, koji su nosili detektore narednih pet dana.

PCR analiza otkrila je RNK koronavirusa u pet uzoraka: četiri su nosili konobari u restoranima, a jedan zaposleni u domu za beskućnike. Najveća količina virusa (više od 100 RNK tragova po uzorku) otkrivena je kod restoranskih radnika. Iako Fresh Air Clip još nije komercijalizovan, ovi rezultati pokazuju da bi mogao poslužiti kao sredstvo za procenu lične izloženosti Sars-Cov-2, kao i identifikaciji zona visokog rizika u zatvorenim prostorima, navode istraživači.

(technology.org-ZTP, foto: Krystal Pollitt)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *