Novinarka otkrila nepoznatu nemačku obaveštajnu službu pomoću Eplovog AirTag-a?

Novinarka je poslala jedan od Eplovih AirTagova misterioznoj „federalnoj ustanovi“ u Nemačkoj u pokušaju da locira njeno sedište i tako dokaže da je deo obaveštajne agencije. Eplov AirTag se uveliko koristi u dobre i loše svrhe u slučajevima koji uključuju praćenje pojedinaca, ali ovog puta je upotrebljen za otkrivanje državnih tajni.

Aktivistkinja Lilit Vitman tvrdi da je otkrila kako je relativno nepoznata Federalna služba za telekomunikacije zapravo paravan za tajnu obaveštajnu agenciju. Najpre je izvestila da je „slučajno naletela na savezni organ koji ne postoji“. Nedavno je detaljno opisala temeljne pokušaje da dokaže svoje sumnje. Metodično je istražila svaki detalj kako bi saznala što više o obaveštajnoj agenciji, uključujući i njenu lokaciju.

Neke od koraka koje je preduzela više nije moguće potvrditi, poput početnog isttraživanja liste federalnih vlasti na internetu. Vitman navodi i transkripte telefonskih razgovora sa zvaničnikom čiji je broj mobilnog telefona u međuvremenu isključen. Služeći se takvim pozivima, pretragom IP adresa, pa čak i obilaskom zvaničnih ustanova, Vitman je pokušavala da pronađe misterioznu Bundesservice Telekommunikation, odnosno Federalnu službu za telekomunikacije.

Vitman je isprva tvrdila da je služba deo Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (BMI), ali je kasnije ipak zaključila da postoje dve „kamuflažne” agencije. Obe su navodno tajni deo unutrašnje obaveštajne službe poznate kao Savezna kancelarija za zaštitu ustava (BfV). Vitman kaže da su svi njeni sagovornici negirali da su deo ove obaveštajne agencije. Ali ono što ona opisuje kao „dobar pokazatelj“ je poštanska adresa ovog „saveznog organa“ koja zapravo vodi do navodnih kancelarija tajne obaveštajne službe.

„Da biste saznali gde odlazi pošta“, piše ona, „potrebno je mnogo terenskog istraživanja. Ili možete prosto da pošaljete mali uređaj koji odašilje svoju trenutnu poziciju (tzv. AirTag) i vidite gde završava“. Vitman je poslala paket sa AirTagom, i kroz Eplov Find My sistem pratila njegovo kretanje od berlinskog centra za sortiranje do kancelarije u Keln-Erenfeldu. A onda se uređaj pojavio u kancelariji BfV-a u Kelnu. Dakle, AirTag adresiran na telekomunikacione organe sa sedištem u jednom delu Nemačke, završava u kancelarijama obaveštajne agencije sa sedištem u drugom delu zemlje.

Istraživanje Vitmanove sada je detaljno opisano na nemačkoj Vikipediji, u članku o saveznoj telekomunikacionoj službi. U tekstu se navodi da je nakon njenog prvobitnog otkrića u decembru 2021. na zvaničnoj konferenciji za štampu demantovano da takva federalna služba uopšte postoji. U svom poslednjem postu o detaljima istraživanju, Vitman piše da nastavlja sa radom na trećem delu serijala.

(AppleInsider-ZTP, foto: 6abc)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *