Nastavak turneje: Direktor CIA-e Vilijem Berns na sastanku sa predsednikom Egipta

Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi razgovarao je sa direktorom Centralne obaveštajne agencije SAD-a Vilijemom Bernsom u prisustvu šefa egipatske Opšte obaveštajne službe Abasa Kamela i američkog ambasadora u Kairu Džonatana Koena.

Portparol egipatskog predsednika Basam Radi kaže da se na sastanku razgovaralo o poboljšanju bezbednosne i obaveštajne saradnje po raznim srodnim pitanjima. Na sastanku su razmenjena mišljenja o regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, poput tenzija u istočnom Mediteranu i Afganistanu, te o procesima u Palestini, Libiji i na Velikoj etiopskoj renesansnoj brani.

Sisi je istakao da Egipat pridaje veliki značaj jačanju saradnje između dve zemlje, naročito u svetlu potencijalnih pretnji od terorizma i ekstremizma. Berns je izrazio zadovoljstvo svoje zemlje zbog konstruktivne saradnje i bliskih odnosa sa Egiptom.

Sastanak u palati Al Itihadija, 15. avgust 2021. (foto: Egypt Today)

Direktor CIA-e je naglasio želju SAD-a za neprekidnom koordinacijom sa Egiptom u pogledu različitih izazova, posebno onih na Bliskom istoku, istočnom Mediteranu i afričkom kontinentu. Berns je pohvalio držanje predsednika Sisija u sferi jačanja regionalne bezbednosti, potvrđujući mesto Egipta kao stuba koji podupire stabilnost regije.

(EgyptIndependent-ZTP, foto: AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *