Nariškin (SVR): Zapad izaziva odliv mozgova mameći strane studente

Zapadne zemlje su podigle rejtinge svojih univerziteta primenjujući neokolonijalnu taktiku, tj. iskoristile odliv mozgova kao oruđe privlačeći talentovane studente iz Azije i Afrike da studiraju u inostranstvu, izjavio je u utorak direktor ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin. Govoreći na Istočnom ekonomskom forumu u gradu Vladivostoku, Nariškin je rekao da Zapad aktivno koči razvoj obrazovanja na globalnom istoku i jugu.

Zatim je tvrdio da zapadni univerziteti „beskrupulozno“ namamljuju talentovanu omladinu iz zemalja Afrike i Azije, uključujući Rusiju, pretvarajući ove nezapadne države u „prinudne donatore intelektualnog kapitala“. Direktor obaveštajne službe je zatim pozvao na nove „alternativne principe svetskog poretka“ zasnovane na istinskoj jednakosti, a ne na dominaciji Zapada, dodajući da je zapadna međunarodna dominacija „prouzrokovala značajnu štetu i patnju celom čovečanstvu“.

Ruske visokoškolske ustanove su od 2022. zabeležile značajan pad na rang listi međunarodnih univerziteta, pri čemu su neki komentatori primetili da je ovaj pad povezan sa posledicama ruske invazije na Ukrajinu. Od tada su naučne i obrazovne veze između Rusije i SAD-a suspendovane a veze sa evropskim institucijama napregnute. Dalje, Rusija je pretrpela značajan odliv mozgova od početka rata. Brojni naučnici su se povukli sa svojih pozicija i pobegli iz zemlje, pri čemu je list Novaya Gazeta identifikovao 270 univerzitetskih radnika koji su prekinuli veze sa Rusijom.

Ali ovaj odliv mozgova prevazilazi akademske krugove. Prema podacima koje navodi Business Insider, skoro milion Rusa je pobeglo iz zemlje zbog rata u Ukrajini, što je doprinelo manjku radne snage. Štaviše, izbegli Rusi su uglavnom mlađi od 45 godina, kvalifikovani su radnici, pripadnici više srednje klase i većinom fakultetski obrazovani.

(TheJerusalemPost-ZTP, foto: X)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *