Majk Rotšild, novinar: Teoretičari zavere su i dalje opsednuti familijom Rotšild

Ogromni požari poharali su Maui u avgustu, usmrtivši najmanje 115 ljudi. Neki teoretičari zavere su tvrdili da su požari izazvani energetskim zracima sa satelita, oživljavajući ideju iznesenu u onlajn postu iz 2018. godine koji je kalifornijske požare pripisao „svemirskim solarnim generatorima“. Autorka posta, Mardžori Tejlor Grin, spekulisala je o sponzorima nove tehnologije, uključujući kompaniju koju je identifikovala kao „Rothschild Inc“.

U vreme kada je napisala ove reči, Grin je bila konzervativna aktivistkinja i vlasnica teretane, ali su njene stare izjave postale predmet detaljnijeg razmatranja kada je, iznenađujuće, osvojila poslanički mandat u Kongresu 2020. godine. Njezina objava, kasnije opisivana kao govorancija o „jevrejskim svemirskim laserima” (fraza koju zapravo nije upotrebila), izazvala je sprdnju. Takođe se suočila sa optužbama za antisemitizam, na šta je ona odgovorila da „donedavno nije znala da su Rotšildi Jevreji“. Majk Rotšild je američki novinar koji nema nikakve veze sa porodicom Rotšild o kojoj piše. „Jewish Space Lasers je biografija jedne ideje,“ objašnjava autor, „koja je više nego jednostavna: da Jevreji kontrolišu sve, a da su Rotšildi ’kraljevi Jevreja’.”

Nakon što je dao sažetu istoriju bankarske dinastije Rotšild koja je počela sa Majerom Amšelom Rotšildom, rođenim u jevrejskom getu u Frankfurtu 1744. godine, on zatim izlaže uvrnutu, alternativnu verziju istorije koju zastupaju teoretičari zavere. Ona prikazuje Rotšilde kao zakulisne gospodare koji su osmislili američki građanski rat i unajmili Čarlsa Darvina da izmisli teoriju evolucije kako bi mogli da promovišu bezbožničku svetsku vladu. Danas navodno kontrolišu 80 odsto globalnog bogatstva, upravljaju bankama sperme kako bi proširili svoju krvnu liniju i uživaju u ritualima prinošenja ljudskih žrtava. Iz razloga koji nisu u potpunosti nepovezani sa njegovim prezimenom, on želi da diskredituje takve apsurdne ideje. (Neki Rotšildi poseduju akcije u The Economist-u. Mislite o tome šta god želite.)

Rotšild je detaljno istraživao antisemitsku propagandu. Poznati primeri uključuju „Protokole sionskih mudraca“, falsifikat objavljen u Rusiji 1903. koji navodno predstavlja jevrejski plan za svetsku dominaciju, i „Tajne federalnih rezervi“ (1952) Justasa Malinsa, intoniranu protiv Rotšilda. Potonja je bila među 39 knjiga na engleskom jeziku pronađenih u skrovištu Osame bin Ladena kada su mu američke specijalne snage ušle u trag i ubile ga 2011. godine.

Godine 1846, Matju Žorž Dernvel je objavio neprijateljski pamflet nakon fatalne železničke nesreće na pruzi u vlasništvu Džejmsa de Rotšilda, najmlađeg sina Majera Amšela. Dernvel je nesreću pripisao štedljivom zanemarivanju bezbednosti putnika i povezao je sa finansijskim dobitkom porodice nakon bitke kod Vaterloa, tvrdeći da su se „obogatili našim osiromašenjem i našim katastrofama“. (Rotšildi su verovatno zaradili novac imajući predznanja o ishodu Vaterloa, ali nisu izazvali železničku nesreću.) Dernvelov pamflet o „trgovačkim vampirima“ je danas zaboravljen, ali je njegov domet bio dalek. Nastavljač Dernvelove misije je Aleks Džons, desničarski radio voditelj. Rotšildi su pomenuti u više od 1.300 epizoda njegovog podkasta.

Rotšildovo pozivanje na klevete i glasine često skreće u besmisleno ponavljanje, ali uspešno ilustruje kako i zašto se šire teorije zavere. One kreću od paranoične averzije prema zvaničnom izveštavanju medija i potrebe da se vidi uzročnost tamo gde postoji samo korelacija; one bujaju zato što eksploatišu sadržaje koji užasavaju ili ljute publiku, naročito one koji se osećaju nemoćno. Brzo se prenose kada podilaze tračevima, bizarnom humoru i neukusnim internet mimovima. Poput beskrajnog laserskog šoua, one očaravaju ljude i odvlače ih od stvarnosti.

(TheEconomist-ZTP, foto: JTA)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *