Moskva: Priča o ruskim agentima u Albaniji je „NATO propaganda”

Ruska vlada optužila je medije u Albaniji da šire „propagandu“, dok lokalne vlasti istražuju navodnu vojnu špijunažu dvojice ruskih državljana. Slučaj je povezan sa Defender Europe 21, međunarodnom vojnom vežbom koja se svake godine održava pod pokroviteljstvom vojske Sjedinjenih Država i NATO-a. Deo vežbe, koja angažuje skoro 30.000 vojnika iz 26 zemalja, održao se u Albaniji u aprilu i maju ove godine.

Krajem juna, albanski mediji su preneli da je tužilaštvo u Tirani istraživalo dvojicu ruskih i pet čeških državljana zbog navodnih špijunskih aktivnosti. Prema izveštajima, jedan od ruskih državljana ušao je u Albaniju 12. maja i otputovao u Drač, drugi najveći grad u zemlji, koji se nalazi u središnjem delu jadranske obale. Drač je najbliži lokaciji vežbi Defender Europe 21. Nekoliko dana kasnije otkriveno je da je ruski državljanin rukovao dronom, naveo je tužilac iz Tirane.

Albanske vlasti su zatim počele da istražuju drugog ruskog državljanina, koji je u zemlju ušao u martu i odseo u Orikumu, malom primorskom gradu na jugu Albanije. Poput Drača, Orikum je u neposrednoj blizini objekata za vojnu obuku. Albanske vlasti nisu dale nikakve informacije o sudbini petorice čeških državljana. Prošle nedelje je potvrđeno da je protiv dvojice Rusa pokrenut krivični postupak.

U petak je rusko ministarstvo spoljnih poslova optužilo albanske medije da „pogrevaju priču“ o dvojici Rusa, dodajući da je čitav slučaj „klasična NATO propaganda“. Povodom krivičnog postupka, ruska ambasada u Tirani uputila je formalni upit albanskom Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove.

Odnosi Rusije i Albanije trenutno su na silaznoj putanji. Tirana je u januaru proterala ruskog diplomatu, optuživši ga za kršenje bezbednosnih protokola oko kovida-19. Dvoje ruskih diplomata je 2018. proterano iz Albanije zbog navodnih špijunskih aktivnosti. Moskva je ubrzo uzvratila, proteravši dvoje albanskih diplomata.

(IntelNews-ZTP, foto: Prt sc)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *