Mosad otkrio iranski plan za seriju atentata na izraelske i američke zvaničnike

Izraelska obaveštajna agencija Mosad navodno je osujetila plan iranskih obaveštajnih službi da pošalju ubice u inostranstvo i likvidiraju izraelskog diplomatu, američkog vojnog zvaničnika i francuskog novinara. Informacije o navodnoj zaveri prvi put su se pojavile krajem prošle nedelje na Iranskom međunarodnom novinskom kanalu, iranskoj agenciji sa sedištem u Britaniji, koja je kritičar vlade u Teheranu. Novinska agencija tvrdi da su zaveru organizovala jedinica Kuds, paravojno krilo iranske Revolucionarne garde.

Ubrzo nakon što su se pojavile vesti o navodnoj zaveri, izraelski mediji su izvestili o postojanju video snimka Iranca koji se identifikuje kao Mansur Rasuli (na slici). Na snimku, čovek tvrdi da je pripadnik Jedinice 840, dela Kuds snaga koje planiraju i izvršavaju operacije u inostranstvu. Tvrdi i da mu je plaćeno 150.000 dolara da organizuje ubistvo izraelskog konzularnog zvaničnika u Istanbulu, kao i američkog vojnog generala stacioniranog u Turskoj. Treća meta atentata bio je jevrejsko-francuski novinar. Imena navodnih meta nisu poznata. On dodaje da je planirao da izvrši atentate koristeći mrežu krijumčara droge.

Rasuli zatim tvrdi da su mu Kuds snage obećale dodatnih milion dolara nakon uspešno izvršenog atentata. Na kraju svoje izjave, Rasuli kaže da je napravio „pogrešnu procenu“ pristajući da učestvuje u operaciji i obećava da će se ubuduće uzdržati od targetiranja pojedinaca. Prema iranskoj agenciji, Rasulijev intervju su snimili službenici Mosada u Turskoj, gde je navodno uhvaćen pre nego što je uspeo da izvrši prvi od planiranih atentata. Međutim, izraelski mediji su kasnije tvrdili da su službenici Mosada snimili intervju u Iranu, tokom tajne operacije koja je rezultirala hapšenjem i ispitivanjem Rasulija.

Podsećamo da je Izrael u oktobru prošle godine optužio Iran da stoji iza zavere za ubistvo izraelskih državljana na Kipru. Optužba je usledila nakon hapšenja državljanina Azerbejdžana, koji je, kako se navodi, pronađen u posedu pištolja sa prigušivačem u kiparskoj prestonici Nikoziji. Godinu dana ranije objavljeno je da su američke obaveštajne agencije otkrile iransku zaveru za ubistvo ambasadora SAD-a u Južnoj Africi, sa ciljem osvete za atentat na generala Kasema Sulejmanija u januaru 2020.

(IntelNews-ZTP, foto: Twitter)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *