Global Energy Monitor: Kina gradi više od polovine svetskih elektrana na ugalj

Kina je prošle godine učestovala u izgradnji više od polovine novih termoelektrana na ugalj širom sveta, potvrđujući koliko ova zemlja podstiče jedan od najrizičnijih faktora klimatskih promena.

Skoro 200 zemalja obećalo je „postepeno smanjenje“ proizvodnje uglja na klimatskom samitu COP26 prošle godine. Ali izveštaj neprofitne organizacije Global Energy Monitor pokazuje da to još nije ni blizu realizacije. Globalno gledano, broj termoelektrana na ugalj zapravo raste jer novi pogoni premašuju zatvaranje starih postrojenja.

Izgradnja novih elektrana na ugalj odvija se najviše u Aziji, a Kina čini 52 odsto od 176 gigavata kapaciteta koji se grade u 20 zemalja. Globalna cifra jedva da je promenjena u odnosu na 181 Gw koliko je bilo u izgradnji tokom 2020, uprkos stručnim analizama koje pokazuju da se ne mogu graditi novi kapaciteti na bazi uglja ako se žele ispuniti klimatski ciljevi.

„To je kompleksna priča. Svuda van Kine, planovi za nove elektrane na ugalj su dramatično obustavljeni,“ kaže jedan od autora izveštaja, Lauri Milivirta iz Centra za istraživanje energije i čistog vazduha. „Međutim, kineske kompanije su nastavile da projektuju nove elektrane na ugalj i postoji jasna podrška vlade za to. To je zabrinjavajući znak.“

Ne očekuje se da će Kina ove godine promeniti svoj energetsku politiku na temu uglja, kaže Milivirta, iako je njeno prošlogodišnje obećanje da će prestati da finansira takve projekte u inostranstvu već ispunjeno na nivou od 13 Gw. Stručnjak očekuje da će još 37 Gw biti ugašeno tokom ove godine.

Izvan Kine, izveštaj pokazuje da su planovi za nove termoelektrane obustavljeni u zemljama u razvoju, uključujući Bangladeš, Indiju i Vijetnam, usled kombinacije političkih i ekonomskih faktora. Vijetnam se, zajedno sa Indonezijom, često navodi kao kandidat za budući sporazum po uzoru na prošlogodišnji dogovor sa Južnom Afrikom, gde su bogate zemlje obezbedile finansije za napuštanje uglja.

Prošle godine je iskorišćena rekordna količina uglja, što je donelo ogroman profit rudarskim kompanijama i podstaklo priče o „povratku uglja“. Međutim, Milivirta kaže da je „zabluda” misliti da je ovo „nova normalnost“, dodajući da je fosilno gorivo samo privremeno postalo privlačno jer je gas toliko poskupeo.

(NewScientist-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *