Mladi broker počinio samoubistvo zbog greške u aplikaciji

Dvadesetogodišnji student je izvršio samoubistvo nakon što je na svom računu u brokerskoj aplikaciji Robinhood video negativan saldo od 730.165 dolara.

Aleksander Kerns je preminuo nakon što se navodno bacio pod teretni voz u svom rodnom gradu Nejpervil u državi Ilinois. Uoči ovog tragičnog čina Kerns je napisao potresnu poruku, čije je fragmente na internetu objavio njegov rođak Bil Bruster.

“Kako je dvadesetogodišnjaku bez primanja bila omogućena pozajmica vredna gotovo milion dolara?” glasi beleška. “Bolna lekcija. J…š Robinhood.“

Iako detalji Kernsove aktivnosti nisu objavljeni, veruje se da je negativni saldo bio privremeno prikazan dok se čekala realizacija drugih transakcija, tako da on zapravo nije ostao dužan 730.000 dolara, kako je pomislio.

Pretpostavka je da se negativni iznos pojavio jer je prvi deo transakcija namiren pre nego što je drugi pristigao na naplatu. Aktivna vrednost investicija od 16.176 dolara ukazuje da je njegov račun i dalje bio u plusu

Prema izjavama članova porodice, Kerns je počeo da trguje akcijama tokom pandemije kako bi prekratio dosadu i bio je oduševljen saznanjem o tržištima i različitim trgovinskim strategijama.

„Kada je video taj broj od 730.000 dolara kao negativan, pomislio je da je upropastio celu svoju svoju budućnost“, rekao je Bruster za magazin Forbs. “Mislim, pričamo o momku koji je još kao dete bio izuzetno savestan i štedljiv.“

Rođak je na Tviteru podelio bolne detalje o Kernsovoj smrti, nadajući se da će edukovati javnost i podstaći Robinhood da promeni svoj interfejs kako bi se izbegle buduće tragedije.

“Tragično je što on nije uradio ništa pogrešno. Ovo je problem sa interfejsom, oni imaju zabavne interfejse. Svuda iskaču konfete”, nastavio je Bruster, aludirajući na vatromet šarenih konfeta koje signaliziraju polaganje gotovine na račun. “Oni pokušavaju da trgovanje akcijama prikažu kao igricu”, dodao je.

Otkako se pojavila 2013. godine, Robinhood aplikacija je stekla ogromnu popularnost i privukla 13 miliona korisnika prosečne starosti 31 godinu. S obzirom da radi bez provizije, aplikacija je podstakla tradicionalne brokerske kuće poput Charles Shvab i Merrill Linch da ponude besplatno onlajn trgovanje.

Robinhood i slične aplikacije olakšavaju korisnicima da se uključe u trgovinu opcijama; to su ugovori o kupoprodaji blokova deonica po određenoj ceni do određenog datuma. Trgovanje opcijama može biti veoma unosno, ali je i veoma kompleksno i rizično. Za razliku od trgovine deonicama, gde je nemoguće izgubiti više novca nego što inicijalno ulažete, trgovanje opcijama može vas dovesti do gubitka teoretski beskonačnog iznosa novca.

Zastupnici Robinhooda ističu da slede iste federalne propise kojima podležu sve brokerske kuće. Međutim, Bruster apeluje na svakog potencijanog trgovca opcijama da se edukuje i bude svestan rizika.

“Tržišta su trenutno u haosu. Ovo nije vreme za amatere. Dobro odmerite svoju poziciju i klonite se egzotičnih sredstava poput opcija i fjučersa.”

(dailymail-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *