Masivno otapanje Grenlanda usled toplotnog talasa na severnoj hemisferi

Ledeni pokrivač Grenlanda doživeo je „masivno otapanje“ tokom toplotnog talasa koji je doneo temperature od 10°C iznad sezonskih normi, kažu danski istraživači. Od prošle srede, ledeni pokrivač koji zauzima veliku arktičku teritoriju topio se oko 8 milijardi metričkih tona dnevno, dvostruko više od prosečne letnje stope topljenja, izvestila je veb stranica Polar Portal, koju vode danski istraživači.

Danski meteorološki zavod zabeležio je temperature iznad 20°C, što je duplo više od prosečne letnje temperature na severu Grenlanda. Takođe, na aerodromu Nerlerit Inaat na severoistoku teritorije u četvrtak je zabeleženo 23,4 stepena, što je najviša vrednost otkako postoji evidencija. S obzirom da je toplotni talas tog dana zahvatio veći deo Grenlanda, Polar Portal je izvestio o „masivnom topljenju“ koje je oslobodilo količinu vode dovoljnu „da prekrije Floridu sa pet centimetara vodenog pokrivača”.

Rekordno otapanje ledenog pokrivača na Grenlandu ostaje vezano za leto 2019. Ali područje koje je topljenje zahvatilo ovog puta je veće nego pre dve godine, dodaje se na veb stranici. Grenlandski ledeni pokrivač je druga najveća masa slatkovodnog leda na planeti, sa skoro 1,8 miliona kvadratnih kilometara, odmah iza Antarktika. Otapanje ledenih ploča počelo je 1990, a ubrzalo se od 2000. Ukupan gubitak leda poslednjih godina približno je četiri puta veći nego pre 2000, kažu istraživači Polar Portala.

Jedna evropska studija iz decembra 2020. kaže da će nivo okeana porasti između 10 i 18 centimetara do 2100, ili 60 odsto brže nego što se ranije procenjivalo, što je brzina kojom se grenlandski led nedavno topio. Ako bi se grenlandski ledeni pokrivač potpuno otopio, podigao bi nivo okeana za šest do sedam metara. Ali sa relativno hladnim početkom grenlandskog leta, uz snežne padavine i kiše, povlačenje ledene ploče u 2021. za sada ispod istorijske norme, prema Polar Portalu. Period topljenja se proteže od juna do početka septembra.

(ScienceAlert-ZTP, foto: Shutterstock)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *