Britanska studija: Potpuno vakcinisani i dalje podložni zarazi kovidom-19

Potpuno vakcinisani građani Engleske će se u 30 odsto slučajeva zaraziti kovidom-19, navodi se u nedavno objavljenom istraživanju. Najnoviji nalazi, preuzeti iz dugogodišnje studije Imperial koležda u Londonu i anketne kompanije Ipsos MORI, zasnovani su na 98.233 brisa uzeta između 24. juna i 12. jula.

Anketa je otkrila jednog zaraženog na 160 testiranih, sa stopom oboljevanja od 1,21 odsto kod nevakcinisanih i 0,40 odsto kod potpuno cepljenih osoba. Studija je takođe pokazala manju verovatnoću prenošenja virusa sa dvostruko vakcinisanih osoba, nego sa onih koji nisu primili nijednu dozu. Međutim, britanski naučnici i zvaničnici su apelovali na oprez nakon što je vlada 19. jula ublažila sve preventivne mere, uključujući obavezu nošenja maski u određenim zatvorenim prostorima.

Dokument američke vlade koji je procurio prošle nedelje upozorava da infekcije među potpuno vakcinisanim građanima nisu tako retke kao što se ranije mislilo i da su takve osobe visoko zarazne. Pol Eliot, profesor na Imperijalne škole javnog zdravstva i direktor istraživačkog programa, kaže da nalazi „potvrđuju naše prethodne tvrdnje da obe doze vakcine pružaju dobru zaštitu od infekcije“.

„Međutim, vidimo da i dalje postoji rizik od infekcije, jer nijedna vakcina nije 100 odsto efikasna, a znamo da neki dvostruko vakcinisani ljudi i dalje mogu da se razbole od kovida. Tako da čak i sa ublažavanjem mera, i dalje treba da budemo oprezni kako bismo zaštitili jedni druge i suzbili razmere infekcije.“

Broj slučajeva kovida-19, koji svakodnevno registruje britansko ministarstvo zdravlja, opao je od momenta ublažavanja mera, dok ankete pokazuju da on i dalje raste, iako sporije. Ovaj trend je iznenadio stručnjake i zvaničnike, koji su predviđali skok broja zaraženih. Preliminarna studija Imperial-Ipsosa, koja je zahvatila period do 12. jula, pokazala je da je stopa zaražavanja rasla sporije nego prethodnog meseca.

(ScienceAlert-ZTP, foto: Tolga Akmen/AFP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *