Malezija: Dramatični slučaj otmice ukazuje na promenu Mosadove taktike

Izveštaji iz Kuala Lumpura sugerišu da su malezijski agenti u službi izraelske obaveštajne agencije izvršili kidnapovanje palestinskog inženjera Omara al-Balbaisija 28. septembra. Prema malezijskom listu The Strait Times, operaciju je orkestrirala izraleska spoljna obaveštajna služba, Mosad. Omar al-Balbaisi je završio računarstvo na Islamskom univerzitetu u Gazi, gde se navodno pridružio brigadama Iz-ad-Din Al-Kasama, specijalizujući se za hakovanje mobilnih telefona. Oko 2020, al-Balbaisi je napustio Pojas Gaze i otišao u Istanbul, gde je, prema izveštajima, 2020. osnovana Hamasova tajna obaveštajna i sajber jedinica. Jedinica je navodno delovala po uputstvima rukovodstva Hamasa u Gazi, bez znanja turske vlasti.

U momentu kada je kidnapovan, al-Balbaisi se navodno vraćao sa ručka sa još jednim palestinskim emigrantom. Prema izveštaju, beli kombi je vozio prema dvojici muškaraca. Četiri osobe su izašle iz kombija, zgrabile al-Balbaisija i uvukle ga u vozilo, pritom vičući na njega: „naš šef želi da razgovara sa tobom“. Drugi Palestinac je pokušao da pomogne al-Balbaisiju, ali je upozoren da se drži dalje od lica mesta. Potom je podneo prijavu u policijskoj stanici, navodno 40 minuta nakon što je njegov prijatelj kidnapovan. Prema izveštajima, kidnapovanog Palestinca su vezanih ruku i očiju odveli u sigurnu kuću, gde su ga malezijski otmičari vezali za stolicu. Zatim su pozvali dvojicu muškaraca, navodno Izraelaca, koji su otetom rekli: „Znaš zašto si ovde”. Prema drugom izveštaju, al-Balbaisija su ispitivala dvojica Izraelaca, za koje se veruje da su agenti Mosada, putem video poziva. Međutim, video poziv je prekinut kada su malezijski policajci upali u sigurnu kuću.

Po prijemu informacije o otmici, malezijska policija je odmah pokušala da locira al-Balbaisija; uspeli su da upadnu u kuću u kojoj je Palestinac bio zatočen, dok je njegovo ispitivanje bilo u toku. Lokalni iIzvor je malezijskim novinama rekao da je „Izraelce interesovalo al-Balbaisijevo iskustvo u oblasti softvera, jačina Hamasa u ovoj oblasti, i imena pripadnika Iz ad-Din al-Kasama koje je poznavao“. Prema pisanju malezijskih medija, protiv 11 osoba su podignute optužnice za otmicu trećeg stepena. U Maleziji je za ovaj zločin zaprećen doživotni zatvor, pa čak i smrtna kazna. Takođe se tvrdilo da je jedna 30-godišnja meštanka predvodila Mosadovu mrežu u zemlji. Rečeno je da je „obučavana u inostranstvu, uključujući i Evropu“, a od svojih rukovodilaca dobijala 2.000 evra mesečno. Prema izveštaju, nekoliko muškaraca je radilo za nju.

Tvrdi se i da je Mosad angažovao istu ženu 2018, kada su izraelski obaveštajci navodno ubili palestinskog inženjera Fadija al Batša u Maleziji. Al-Batša, nastavnika elektrotehnike na malezijskom univerzitetu, ubila su dvojica muškaraca na motociklu dok je išao ka lokalnoj džamiji. U aprilu 2018, Avigdor Liberman, tadašnji ministar odbrane Izraela, upitan u jednom intervjuu ko je ubio al-Batša, odgovorio je: „Pitajte Džejmsa Bonda… možda ga je Džejms Bond ubio, kao u filmovima“. Hamas, militantna islamska grupa koja vlada Gazom, optužuje Izrael za ubistvo al-Batša.

Izgleda da se modus operandi Mosada promenio od ubistva Mahmuda al-Mabhuha, uticajnog člana Hamasa, koji je ubijen 19. januara 2010. u hotelskoj sobi u Dubaiju. To ubistvo je privuklo međunarodnu pažnju, delom zbog navoda da su ga izvršili pripadnici Mosada. Nakon što su razotkriveni, kod atentatora su pronađeni lažni ili na prevaru dobijeni pasoši nekoliko evropskih zemalja i Australije. Čini se da je angažovanje lokalaca manje rizično. Ovakav razvoj događaja naveo je obaveštajne stručnjake na pretpostavku da Mosad trenutno koristi sličan modus operandi unutar Irana.

(Avner Barnea/IntelNews-ZTP, foto: Mohd Rasfan/AFP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *