Luksemburg: Bivši obaveštajni službenik pobegao iz kućnog pritvora

Bivši zamenik direktora obaveštajne službe Luksemburga, kojeg traže Sjedinjene Države zbog umešanosti u prevaru sa kriptovalutama vrednu četiri milijarde dolara, navodno je nestao prošlog meseca dok je bio u kućnom pritvoru u Francuskoj. Frank Šnajder (53) je bio zamenik direktora operacija u špijunskoj agenciji Luksemburga, Service de Renseignement de l’Etat Luxembourgeois (SREL). Službu je napustio 2008. kako bi osnovao sopstvenu bezbednosno-konsultantsku firmu Sandstone. Njegovo ime se često pojavljivalo u kontekstu špijunskog skandala koji je naposletku oborio premijera Luksemburga Žan-Kloda Junkera.

Poslednjih godina, Šnajder je radio za dr Ružu Ignatovu (44), preduzetnicu rođenu u Bugarskoj, koja je navodno smislila prevaru sa kriptovalutama poznatu kao OneCoin. Ignatova, inače školovana na Oksfordu,  firmu je osnovala 2014, tvrdeći da radi po investicionom modelu sličnom Bitcoin-u. Kasnije su istražitelji otkrili da je OneCoin funkcionisao kao prevara, bez stvarne podrške u kriptovaluti. Ignatova je potom optužena za pranje novca, prevaru sa hartijama od vrednosti i onlajn prevaru. Međutim, Ignatova je nestala 2017, nakon što se ukrcala na let Rajanera iz Sofije za Atinu. Ignatova je i dalje u bekstvu i smatra se odgovornom za jednu od najvećih prevara sa kriptovalutama ikada; procenjuje se da je prevarila investitore za najmanje 4 milijarde dolara. Američki FBI trenutno nudi nagradu do 250.000 dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja Ignatove.

Francuska policija je 29. aprila 2021. uhapsila Šnajdera u Odun-le-Tišu, gradiću na francusko-luksemburškoj granici. Njegovo hapšenje je izvršeno na osnovu međunarodne poternice, za koju je kasnije potvrđeno da su je izdale vlasti u Njujorku. Tada je objavljeno da je Šnajderovo hapšenje uključivalo pripadnike Brigade de recherche et d’intervention, francuskog pandana timovima za Specijalno oružje i taktiku (SWAT) u Sjedinjenim Državama. Nekoliko nacionalnih jurisdikcija optužuje Luksemburžanina da je radio za Ignatovu kao fikser i logističar, i tako joj omogućio da prikrije tragove. Šnajder je ostao u zatvoru Nansi-Maksvilu do novembra 2021, kada je stavljen u kućni pritvor u Francuskoj. Tada je dobio nanogicu sa GPS sistemom nadzora, kako bi se njegovo fizičko kretanje pratilo u realnom vremenu.

Sve to vreme, francuske vlasti su sarađivale sa vladom SAD-a, gde Šnajderu preti maksimalna kazna od 40 godina zatvora zbog pranja novca i prevare. Francuska premijerka Elizabet Born je 15. februara ove godine odobrila Šnajderovo izručenje Sjedinjenim Državama. Odluku je potom potvrdio apelacioni sud u Nansiju, nakon pokušaja Šnajderovog pravnog tima da spreči njegovo izručenje SAD-u. Međutim, prošle nedelje je otkriveno da je Šnajder nestao dok je bio u kućnom pritvoru u Francuskoj. Kako je to uradio ostaje nepoznato, mada je javljeno da je nekako uspeo da onesposobi nanogicu. BBC je javio da je Šnajder nestao u maju, ali francuska vlada nije obznanila tu informaciju do 8. juna.

(IntelNews-ZTP, foto: Tageblatt.lu)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *