Liban: Navodni izraelski špijuni sa ruskim pasošima uhapšeni na aerodromu

Prošle nedelje, Uprava za opštu bezbednost Libana optužila je dvoje ruskih državljana za špijuniranje u korist Izraela. Dvoje Rusa, koji su navodno u u zakonskom braku, vlasti su uhapsile na međunarodnom aerodromu Rafik Hariri u Bejrutu (na slici) dok su pokušavali da napuste zemlju. O hapšenjima je izvestio libanski list Al-Akhbar, koji je povezan sa libanskom militantnom grupom Hezbolah.

Prema izveštaju ovog lista, jedan od osumnjičenih je priznao da je nedavno vrbovan za izraelsku obaveštajnu službu. Takođe je navodno priznao da je, u okviru svojih špijunskih aktivnosti, dobijao mape lokacija i uputstva o okupljanjima u objektima u Libanu koji pripadaju Hezbolahu. Dodao je da je dobio instrukcije da pristupi, pregleda i po mogućnosti fotografiše ove objekte. Takođe je priznao da je posetio južni Liban i ušao u oblasti južnog Bejruta pod kontrolom Hamasa, gde je prikupljao podatke i upoređivao ih sa informacijama koje su bile dostupne njegovim nadređenima.

U izveštaju se dodaje da je supruga osumnjičenog, koja je takođe uhapšena, na saslušanju priznala da je bila upoznata sa radom svog supruga i da mu je pomagala u njegovim zadacima. Prema izveštaju, Uprava za opštu bezbednost je osumnjičila ruskog državljanina, jer je više puta putovao u južni Liban. Libanske vlasti su bile u mogućnosti da prate njegovo kretanje i kontakte, i na kraju lociraju njegovo mesto stanovanja. Uhapšen je zajedno sa suprugom ubrzo nakon što su ga njegovi kontakti obavestili da treba hitno da napusti zemlju.

Al-Akhbar dodaje da je, pre hapšenja, Uprava za opštu bezbednost obavestila rusku ambasadu u Bejrutu o svojoj nameri da uhapsi ruske državljane. Direktor uprave Elias Elbisri rekao je nakon hapšenja: „Na aerodromu u Bejrutu osujećena je špijunska mreža koja je radila u korist izraelskog neprijatelja, sačinjena od dvoje ljudi koji su pokušali da napuste Liban. Prema Elbisriju, „sproveli smo neophodne istrage; ova ćelija je predstavljala pretnju za Liban”.

Izraelske vlasti nisu reagovale na vesti o incidentu. Treba napomenuti da bi, ako su ruski državljani zaista bili regrutovani i zaposleni od strane izraelske obaveštajne službe, ovaj razvoj događaja mogao dodatno da naruši odnose između Izraela i Rusije, koji su već krhki zbog aktuelnih dešavanja u Siriji i Ukrajini. Izrael redovno izvodi napade na iranske objekte i opremu u Siriji, koja je ruski saveznik. Veruje se i da Izrael pruža bezbednosnu pomoć Ukrajini, koja vodi krvavi rat oko teritorije sa Rusijom.

Proteklih dana je procurila vest da se u izraelskom bezbednosnom kabinetu vodila intenzivna debata nakon porasta palestinskih terorističkih akata u Izraelu, kojima, prema izraelskim bezbednosnim agencijama, rukovode Hezbolah i Hamas. Posledično, operativci Hamasa u Pojasu Gaze preduzimaju zaštitne akcije, plašeći se obnove ciljanih ubistava od strane izraelskih snaga. Salah al-Aruri, komandant Hamasovih brigada Iz ad-Din al-Kasam, koji navodi svoje snage protiv Izraela iz inostranstva, takođe bi mogao biti meta izraelske obaveštajne zajednice.

(IntelNews-ZTP, foto: IBCGroup)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *