Ko je veći zagađivač? ExxonMobil vodio kampanju protiv malih potrošača

Svuda ćete čuti da je borbu protiv klimatskih promena najbolje započeti ličnim primerom – trošiti manje energije, jesti manje mesa, manje voziti, manje leteti avionom i slično. Ali prema naučnici Naomi Oreskes i njenom kolegi Džefriju Supranu, ovo uverenje potiče od dobro osmišljene i bogato finansirane kampanje naftne kompanije ExxonMobil.

Naime, istraživači tvrde da je naftni gigant sistematski prebacivao ekološku odgovornost na potrošače tokom prethodnih dvadeset godina. U studiji objavljenoj prošle nedelje, Supran i Oreskes su analizirali 180 dokumenata o klimatskim promenama koje je ExxonMobil objavio od 1977. do 2014. godine. Dokumenti obuhvataju interne komunikacije, recenzirane publikacije i oglase koji su u formi kolumni izlazili u Njujork Tajmsu.

Oko 2000. godine, navode istraživači, kompanija je promenila strategiju u odnosima sa javnošću. Sadržaj oglasa je sve više potencirao kako potrošači koriste energiju. „Budite pametni u vezi sa upotrebom električne energije,“ poručivao je jedan reklamni slogan iz 2007., nastavljajući u sličnom stilu: „Efikasno grejte i rashlađujte svoj dom… Pazite na kilometražu… Kontrolišite emisiju gasova staklene bašte u svom domaćinstvu.“

Naglašavajući to kako potrošači napajaju svoje domove i automobile, kažu Oreskes i Supran, ExxonMobil je pokušao sa „ublaži“ svoju ulogu u rudarenju i sagorevanju fosilnih goriva koja atmosferu pune ugljen-dioksidom i podižu globalne temperature. I krivicu i odgovornost za rešavanje klimatskih problema prebacivali su na obične građane.

Oreskes smatra da su ovakve kampanje primorale ljude da se usredsrede na smanjenje svog karbonskog otiska. Zapravo je kompanija British Petroleum lansirala frazu „karbonski otisak“ 2004. godine. „Oni govore o potražnji energije, o potrebama, o upotrebi, i stalno ponavljaju izraz ‘potrošači’. Praktično, to je način prebacivanja odgovornosti sa proizvođača, u ovom slučaju ExxonMobila, na potrošača,“ napominje Oreskes.

Jedan oglas iz 1997. podstiče čak i zakonodavce da usvoje ovaj način rešavanja klimatske krize: „Vlasti bi trebalo da promovišu dobrovoljne akcije industrije i građana u cilju smanjenja emisije gasova i štednje energije. Države mogu mnogo da učine na podizanju svesti o važnosti očuvanja energije,“ poručuje kampanja. Međutim, u svojoj internoj komunikaciji ExxonMobil nije mnogo pominjao interese potrošača i energetsku efikasnost, pokazalo je istraživanje.

„U privatnoj prepisci oni priznaju da su klimatske promene uzrokovane upotrebom fosilnih goriva. Glavni uzrok je sagorevanje njihovih sirovina, stvari na kojoj su izgradili svoju korporaciju, a to su fosilna goriva,“ kaže Oreskes. „U javnosti, pak, oni koriste jezik koji implicitno prebacuje odgovornost na potrošača.“

Oreskes kaže da njeni nalazi ukazuju na „suštinsku razliku između načina na koji je ExxonMobil privatno komunicirao o ovom problemu i kako ga je predstavljao javnosti“. S druge strane, u izjavi za Insider, ExxonMobil je tvrdio da je Oreskes u sukobu interesa jer je prošle godine svedočila u jednom sudskom postupku povodom ugrožavanja životne sredine.

„Ovo istraživanje je očigledno deo strategije protiv ExxonMobila i drugih energetskih kompanija,“ navodi se u izjavi. Oreskes i Supran su odgovorili da su „nastupali isključivo kao eksperti u korist određenih grupa i organizacija koje se bore protiv klimatskih promena. Naše aktivnosti ne predstavljaju sukob interesa, one su logična primena našeg znanja i stručnosti“, uzvratili su istraživači.

Oreskes i Supran ne tvrde da je ExxonMobil izmislio stav da su potrošači lično odgovorni za suzbijanje klimatskih promena. Ali kažu da je jezik kompanije bitno uticao na javno mnjenje. „Mislim da je retorika industrije fosilnih goriva podstakla građane da o klimatskim promenama razmišljaju u ličnom i individualinom smislu,“ ponovila je Oreskes. „To je ono što godinama čitamo i slušamo u medijima.“

Ipak, to ne znači da su građani potpuno nemoćni. Kada bi značajan deo stanovništva svoje domove i automobile napajao obnovljivom energijom iz solarnih panela ili vetroturbina, to bi sigurno umanjilo količinu ugljenika koji ispari u atmosferu svake godine.

Oreskes na svom krovu ima solarne panele i koristi halogene sijalice u kući. Ali je protiv poruka koje savetuju promenu načina života, jer se time zamagljuje šira slika. Oko 70 odsto ukupne emisije ugljenika potiče od sto najvećih kompanija koje sagorevaju fosilna goriva, navodi se u analizi organizacije CDP iz 2017. godine.

„Svoje sijalice mogu da zamenim, ali ne mogu da promenim električnu mrežu. Ne mogu da promenim politike koje sputavaju konkurentnost zelenih izvora energije. Zato moram da se udružujem sa građanima koji slično razmišljaju,“ zaključuje Oreskes.

(BusinessInsider-ZTP, foto: AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *