Kipar: Iran angažovao Azerbejdžanca za atentat na izraelskog biznismena?

Potencijalni ubica bio je deo iranske terorističke zavere za ubistvo jednog ili više izraelskih biznismena na Kipru. Navodno je izviđao svoje mete unutar kancelarijskog kompleksa u kojem je radilo više Izraelaca, izvestio je u ponedeljak uveče Kanal 12. Tokom protekle nedelje pojavili su se izveštaji o pokušajima napada na izraelske ciljeve na Kipru, mada su detalji o zaveri i njenim ciljevima ostali nejasni.

Neki izvori tvrde da se radilo o pokušaju atentata na izraelskog milijardera Tedija Sagija (na slici) zbog njegovih poslovnih mahinacija. Međutim, izraelska vlada je u ponedeljak okrivila „iranski teror“ za prošlonedeljni planirani napad i rekla da Sagi nije meta. I sam Sagi je odbacio takve navode. Prema Kanalu 12, unajmljeni ubica je azerbejdžanskog porekla i nedavno je doleteo na Kipar iz Rusije koristeći ruski pasoš. Sletevši u Larnaku na kiparskoj strani ostrva, navodno se uputio u severni grad Paralimni pod kontrolom Turaka, gde je iznajmio sobu i dva vozila.

Pozivajući se na tvrdnje kiparske policije, izraelska TV prenosi da se osumnjičeni potom vratio u Larnaku i tražio izraelske biznismene u poslovnoj četvrti Angumi, gde je inače zasposlena većina Izraelaca. Zatim je nekoliko puta biciklom prelazio tursko-kiparsku granicu napred-nazad. U Larnaki je navodno izviđao poslovni kompleks poznat kao radno mesto nekolicine Izraelaca. Potom su ga snimile sigurnosne kamere kako njuška po komšiluku, što je kasnije iskorišćeno za njegovo hapšenje.

Nekoliko dana kasnije, kada ga je kiparska antiteroristička jedinica uhvatila, kod sebe je imao pištolj sa prigušivačem koji je navodno nabavio na Kipru. Sumnja se da je čitava operacija bila odgovor na prošlogodišnje ubistvo Mohsena Fahrizadeha, šefa iranskog nuklearnog program. Motiv su takođe bile nedavne aktivnosti Mosada na prikupljanju informacija o sudbini Rona Arada, koji je nestao u akciji pre više od 30 godina.

Izraelski radio Kan prenosi da nije jasno da li su izraelski ciljevi izabrani samo zato što su izraelski, ili zato što se smatralo da imaju veze sa izraelskim bezbednosnim establišmentom. Prema izraelskim procenama, Teheran takođe pokušao da gađa vozilo izraelskog diplomate u glavnom gradu Azerbejdžana, kao i izraelsku ambasadu u Nju Delhiju u Indiji.

Kiparska zavera je takođe mogla da bude osveta za operaciju Mosada koju je nedavno otkrio premijer Naftali Benet; reč je o prikupljanja podataka o Aradu, navigatoru izraelskih vazdušnih snaga koji je zarobljen 1986. i poslednji put viđen 1988. Arad je iskočio iz svog aviona tokom operacije u južnom Libanu 1986. Izrael veruje da ga je šiitski pokret Amal uhvatio i izručio Iranu; naknadno je vraćen u Liban, gde je navodno preminuo.

Prema prvim izveštajima, Sagi, poznati izraelsko-kiparski biznismen koji je osnovao softversku kompaniju Playtech i poseduje Kamden Market u Londonu, spašen je u poslednjem trenutku nakon upozorenja lokalnih vlasti. Međutim, Sagi je u ponedeljak uveče rekao da nije dobio nikakvu dojavu niti upozorenje, te da je odlučio da napusti Kipar iz drugih razloga. „Naslovi su bili zastrašujući, ali to nije imalo nikakve veze sa mnom,“ rekao je biznismen. „Nisam dobio nikakvo obaveštenje da treba da odem.“

(TimesofIsrael-ZTP, foto: Oral Cohen)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *