Teksas: Ispitivanje stavova medicinskog osoblja o anti-kovid vakcini

Novo istraživanje bolničke prakse u Teksasu otkrilo je oklevanje medicinskih sestara da se vakcinišu protiv kovida-19, uključujući iskustvo sa infekcijom, negativne stavove o vakcinama i sumnje u bezbednost cepiva. Istraživači sa medicinske škole pri Univerzitetu u Hjustonu objavili su nalaze u oktobarskom broju časopisa Texas Public Health Journal. Studija je ispitivala stavove medicinskih sestara o kovidu-19, tačnije, nameru i oklevanje u vezi sa vakcinacijom, putem internet ankete obavljene početkom 2021.

Prema odgovorima 311 medicinskih radnika, 12 odsto je reklo da nema nameru da primi anti-kovid vakcinu. Poređenja radi, istraživanje Fondacije Kajzer iz 2021. pokazalo je da 14 odsto odraslih Amerikanaca ne namerava da primi vakcinu protiv kovida-19. Autorka istraživanja, dr Sandra Brenson, smatra da dezinformacije doprinose niskoj stopi vakcinacije i da edukacija medicinskih sestara o vakcini može da podstakne interesovanje za imunizaciju.

„Informacije o vakcinaciji nisu dovoljno približene osobama koje su bile zaražene kovidom-19,“ kaže Brenson, komentarišući medicinske sestre koje su imale kovid i ne žele da se vakcinišu. Brenson i kolege istraživači takođe su otkrili da 4,2 odsto medicinskih sestara namerava da se vakciniše, i da je 83,6 odsto već primilo vakcinu. Anketirana populacija je zavatila ujednačen broj medicinskih sestara u većim gradskim bolnicama širom Teksasa. Četvrtina ispitanika je zaposlena u Hjustonu, dok su Ostin i Dalas činili su gotovo polovinu anketiranih.

Ova studija dolazi u kritičnom trenutku, budući da su tokom pandemije pristigli izveštaji o manjku medicinskog osoblja. Stručnjaci ističu premorenost i starenje radne snage kao ključne uzroke nedostatka radne snage; anketa objavljena pre pandemije u časopisu Journal of Nursing Regulation, predvidela je manjak od 151.000 medicinskih sestara do 2030. Brenson se nada da će nedavno zvanično odobrenje Pfizer cepiva podstaći sumnjičave radnike da prihvate vakcinaciju.

(NewsMedical-ZTP, foto: Houston Methodist Hospital)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *