Kina: Okončano suđenje za špijunažu dvojici kanadskih državljana

Suđenje Kanađaninu Majklu Kovrigu, pritvorenom više od dve godine u Kini, a kasnije optuženom za špijunažu, završeno je u ponedeljak na sudu u Pekingu; sud je najavio naknadnu objavu presude. Kanadski ministar spoljnih poslova Mark Garno osudio je način vođenja postupka, nakon što je kanadskim i američkim diplomatama zabranjen pristup sudu.

Kovrig, bivši diplomata i saradnik Krizne grupe u vreme pritvaranja 2018. godine, optužen je za špijuniranje prošlog juna zajedno sa svojim sunarodnikom, biznismenom Majklom Spejvorom. Kanadske diplomate takođe su sprečene da prisustvuju Spejvorovom suđenju u gradu Dandong u petak, koje je trajalo samo dva sata i takođe je završeno bez objavljivanja presude. Kovrig i njegov advokat bili su u ponedeljak prisutni u sudnici, navodi se u sudskom saopštenju, zbog slučaja „špijuniranja državnih tajni i obaveštajnih podataka u korist strane sile“.

Pekinški drugi narodni sud rekao je da je proces završen i da će „odabrati datum objavljivanja presude u skladu sa zakonom“. Analitičari tvrde da je pritvaranje dvojice Kanađana očigledna odmazda zbog hapšenja direktorke kompanije Huavei Meng Vanžu. U ponedeljak je policija ogradila prostor ispred  pekinškog suda, dok je kanadskim diplomatama zabranjen prilaz.

Džim Nikel, otpravnik poslova kanadske ambasade u Pekingu, rekao je novinarima da ga „brine zabrana pristupa i manjak transparentnosti u pravnom procesu“. Diplomatski predstavnici 26 zemalja okupili su se u ponedeljak ispred zgrade i apelovali na hitno puštanje Kovriga. Sudski zvaničnik je rekao novinarima da ulaz nije dozvoljen jer je suđenje od značaja za nacionalnu bezbednost.

Kanadski premijer Džastin Trudo nazvao je pritvor dvojice muškaraca „potpuno neprihvatljivim, baš kao i odsustvo transparentnosti tokom sudskih postupaka“. Tokom konferencije za novinare u ponedeljak, Trudo je rekao da ne postoji veza između slučajeva protiv Kovriga i Spejvora i novih sankcija koje je Kanada izrekla četvorici kineskih zvaničnika zbog tretmana ujgurske manjine. „Ne, ne postoji veza između ta dva događaja“, naglasio je Trudo pred novinarima. „I dalje ćemo biti vrlo, vrlo izričiti da je ovo svojevoljno pritvaranje neprihvatljivo. I dalje ćemo zahtevati njihov povratak.“

Strane diplomate ispred Drugog privremenog narodnog suda, Peking (foto: CBC)

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova opravdalo je zabranu pristupa stranim diplomatama i kritikovalo okupljene kao „veoma nerazumne“. „Bilo da je reč o nekolicini ili desetinama diplomata koje pokušavaju da se okupe i izvrše pritisak, to je mešanje u kineski pravosudni suverenitet … a ne nešto što bi diplomata trebalo da učini,“ rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Suđenje dvojici Kanađana koincidira sa mogućim izručenjem Meng Vanžu, kao i zaoštrenim pregovorima SAD-a i Kine na Aljasci. Meng, čiji je otac osnivač i izvršni direktor Huaveija Ren Žengfei, bori se protiv izručenja SAD-u na osnovu optužbe da su ona i kompanija prekršile američke sankcije Iranu i druge zakone. Puštena je uz kauciju i živi u jednoj od svojih vila u Vankuveru.

Bivši kanadski ambasador u Kini, Gi Sen-Žak, takođe je kritikovao postupak protiv Kovriga. „Kina se čak ni ne trudi da ovo predstavi kao pravo suđenje, jer odbrana nema uvid u dokaze, a sudija ih čak ni ne gleda,“ rekao je Sen-Žak uoči saslušanja. „To samo potvrđuje da je proces kontroliše Komunistička partija i da je ovo politički slučaj.“ „Poruka SAD-u je jasna: Ako želite da pomognete Kanađanima, gledajte da Meng bude brzo vraćena u Kinu,“ naglašava diplomata.

Kineski pravosudni sistem ima visok procenat osuđujućih presuda, a Kanađani se suočavaju sa doživotnim zatvorom ako budu proglašeni krivim za „špijunažu“ i „krađu državnih tajni“. Nisu imali gotovo nikakav kontakt sa spoljnim svetom otkako su privedeni; virtuelne konzularne posete vraćene su tek u oktobru, nakon devetomesečnog zastoja koji je navodno nastao zbog pandemije koronavirusa. Peking insistira da je pritvor dvojice Kanađana legalan, dok je slučaj Mengove nazvao „čisto političkim incidentom“.

(AlJazeera-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *