Fejsbuk najavio novi ručni interfejs za hibridnu realnost (video)

Razvoj hardvera u kompaniji Fejsbuk spolja deluje vrlo tajnovito. Kompanija je prilično dobro prošla sa prodajom Oculusa usled pandemijske potražnje. S druge strane, partnerstvo sa HTC-om za brendiranje pametnih telefona propalo pre otprilike osam godina.

Početkom godine pojavili su se izveštaji da Fejsbuk radi na sopstvenoj verziji Apple Watch-a. Rečeno je da je smartvoč predviđen za praćenje zdravstvenog stanja, a pokrenut je na verziji otvorenog koda Androida. Takav proizvod bi bio zanimljiva alternativa Guglovom wearOS-u.

Ove nedelje kompanija je predstavila još jedan ručni uređaj. Ovaj projekat Facebook Reality Labs-a više je usredsređen na pružanje alternativnog računarskog interfejsa. Čini se da je na liniji uređaja za hibridnu realnost (AR). Na kompanijskom blogu se pojavio sledeći opis:

„Postavljanje uređaja na ručni zglob je sasvim logično rešenje. Zglob je uobičajeno mesto za nošenje sata, što znači da bi se lako uklopio u svakodnevni život i društveni kontekst. S obzirom da se nalazi blizu šaka, to bi omogućilo kontrolu AR okruženja, uz intuitivnu, moćnu i prijatnu interkaciju.“

Ovaj uređaj koristi elektromiografske (EMG) senzore za očitavanje signala motornih nerava i interakciju sa interfejsom. Očekuje se da će dalji razvoj EMG-a omogućiti sve raznovrsnije kontrolne funkcije. U AR-u ćete zaista moći da dodirujete i premeštate virtuelne korisničke interfejse i objekte, kao što je prikazano u videu. Takođe ćete moći da kontrolišete virtuelne objekte na daljinu.

(TechCrunch-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *