Kabul: Direktor pakistanske bezbednosti na sastanku sa talibanima

Načelnik pakistanske obaveštajne službe (ISI), general Faiz Hamid, sastao se sa bivšim premijerom Avganistana Gulbudinom Hekmatjarom tokom ovonedeljne posete Kabulu, izvestili su lokalni mediji. Pozivajući se na izvor blizak protokolu, avganistanski novinski portali navode da su razgovori usredsređeni na formiranje koalicione vlade u Avganistanu.

Hekmatjar je šef stranke Hezb-e-Islami Gulbudin i dva puta je bio premijer Avganistana tokom 1990-ih. On je i dalje važna figura u avganistanskoj politici, posebno u aktuelnom procesu formiranja nove vlade. General Faiz Hamid stigao je u subotu u Kabul nakon što su mu talibani uputili poziv. Izvori navode da će pakistanska delegacija predvođena moćnim šefom obaveštajne službe razgovarati o budućnosti bezbednosnih, ekonomskih i trgovinskih veza Pakistana i Avganistana.

Ahmadula Vasik, zamenik šefa Talibanske kulturne komisije, rekao je TOLO News-u da Hamid boravi u zemlji radi poboljšanja bilateralnih odnosa Kabula i Islamabada. Šef ISI-a takođe je ponudio rešavanje problema sa kojima se suočavaju avganistanske izbeglice na prevojima Torkam i Spin Boldak na avganistansko-pakistanskoj granici. Hamid je takođe rekao da će njegova zemlja pružiti tehničku podršku Avganistanu za ponovno pokretanje rada međunarodnog aerodroma Hamid Karzai u Kabulu.

Pakistanski mediji navode da bi Faiz Hamid takođe trebalo da se sastane sa visokim liderima i komandantima Talibana. Hamidova poseta predstavlja prvu posetu visokog pakistanskog zvaničnika od kada su 15. avgusta talibani zauzeli Kabul. U međuvremenu talibani pokušavaju da formiraju vladu, ali za sada nema formalnih najava.

(IndiaToday-ZTP, foto: HindustanTimes)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *