Izveštaj američke vlade o NLO: Piloti nemaju predstavu šta su videli

Između 2004. i 2021. godine, američki vojni piloti podneli su 144 izveštaja o neidentifikovanim vazdušnim fenomenima (NVF), što je zvaničan izraz za NLO. Jedan od njih se ispostavio kao veliki vazdušni balon. Ostali su misterija.

Time je zaključen dugo očekivani izveštaj koji je 25. juna objavila Kancelarija direktora nacionalne bezbednosti (ODNI), koja koordinira radom američkih obaveštajnih agencija. „Preliminarna procena“ od devet stranica pre svega je rezultat pritiska Kongresa. U junu prošle godine, Senatski obaveštajni komitet, kojim je tada predsedavao republikanski senator Marko Rubio, zatražio je od Ministarstva odbrane da oformi Radnu grupu za prikupljanje izveštaja o NVF. U januaru je grupi dat rok od šest meseci da objavi svoje nalaze.

Neki od njih su zaista upečatljivi. Prema jednom izveštaju, NVF-ovi „verovatno predstavljaju fizičke objekte“, a ne tehničke anomalije ili maštarije pilota. Naime, više od polovine objekata registrovano je pomoću više senzora, uključujući radar i infracrveno snimanje. Štaviše, u 18 incidenata primećene su „neobične letačke karakteristike“, poput kretanja uz vetar ili naglog manevrisanja, mada se izveštaju kao mogući uzroci navode greške senzora ili pogrešna percepcija svedoka.

Izveštaj je, naravno, razočarao lovce na vanzemaljce. ODNI kaže da će incidenti, ako ikad budu objašnjeni, verovatno biti svrstani u jednu od pet kategorija: gužva u vazduhu (dronovi hobista), prirodni atmosferski fenomeni (npr. ledeni kristali), tajni vojni projekti, „strani protivnici“ ili nešto „drugo“, pri čemu je ovo poslednje najbliže što je izveštaj prišao onostranom argumentu.

Izgleda da je malo ko u Pentagonu zabrinut zbog vanzemaljskih osvajača. Njihove brige više su ovozemaljske i geopolitičke. Ipak, NVF-ovi predstavljaju „bezbednosni problem“, budući da su američki piloti prijavili 11 tesno izbegnutih sudara. Drugi problem je što incidenti ukazuju na kinesko ili rusko njuškanje ili, još gore, dokazuju posedovanje „napredne tehnologije“ poput do sada neviđenog mlaznog pogona.

Izveštaj se praktično svodi na jedno veliko sleganje ramenima. Dokazi su „uglavnom nepotpuni”, stoji u tekstu dokumenta. Za konkretne zaključke biće potrebno više podataka. Radna grupa će nastaviti da prikuplja podatke iz više izvora, uključujući arhivske radarske zapise; više će koristiti veštačku inteligenciju za uočavanje obrazaca, poput meteo balona ili divljih ptica; sravniće izveštaje različitih vojnih službi, budući da većina postojećih podataka dolazi iz mornarice.

Deo rešenja je možda u boljim i brojnijim senzorima. Objekat koji naizgled putuje nadzvučnom brzinom može biti efekat pokretne kamere, poznatog kao paralaksa. Posmatranje kroz više senzora, uključujući delove spektra iznad i ispod vidljive svetlosti, sigurno bi pomoglo. Postoji i ljudski faktor. Ketlin Hiks, zamenica ministra odbrane, naložila je Pentagonu da Radnu grupu stavi u pripravnost i pribavlja izveštaje očevidaca u roku od dve nedelje.

Ipak, jedna od najvećih prepreka u prikupljanju podataka je društvena stigma. Piloti i analitičari žale se na „omalovažavanje“ kada izveštavaju ili raspravljaju o NVF-u, navodi ODNI. „Potreba da se sačuva ugled ućutkuje mnoge svedoke, otežavajući time naučno bavljenje temom,“ stoji u izveštaju.

(TheEconomist-ZTP, foto: Dean Clarke)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *