Imunitet do septembra? Britanija već planira treću dozu anti-kovid vakcine

Britanija je najavila kampanju za buster dozu anti-kovid vakcine, koja će započeti krajem leta, a po preporuci stručnjaka koji su procenili da bi od septembra trebalo davati treću dozu cepiva starijim i najugroženijim građanima.

Iako vlada nije donela konačnu odluku o pojačavanju vakcina trećom dozom, zvaničnici smatraju da pripreme treba započeti iz predostrožnosti. Združeni komitet za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) planira davanje dodatnih anti-kovid vakcina od septembra, počevši od 70-godišnjaka, štićenika domova za stare i onih koji su imunološki osetljivi ili ranjivi.

U Britaniji je 85 osto odraslih primilo prvu dozu vakcine, dok je više od 60 odsto dobilo obe doze. Uspešnost vakcinacije podstakla je premijera Borisa Džonsona da najavi ukidanje mera za 19. jul, iako je broj zaraženih Delta sojem koronavirusa trenutno u porastu. „Moramo da naučimo da živimo sa ovim virusom. Naš početni program vakcinacije vraća slobodu u ovu zemlju, a naš dodatni program će tu slobodu sačuvati,“ rekao je ministar zdravlja Sadžid Džavid.

Dostupni podaci pokazuju da primenjene vakcine pružaju zaštitu najmanje šest meseci, ali se u narednim mesecima očekuje više istraživanja o trajanju imuniteta i efikasnosti treće doze. „Nastavićemo da proučavamo najnovije podatke tokom narednih nekoliko meseci, uključujući podatke koji se odnose na trajanje imuniteta od datih vakcina,“ kaže Vej Šen Lim, šef anti-kovid odeljenja pri JCVI-u. „Naša konačna preporuka o trećoj dozi vakcine može se bitno promeniti.“

JCVI je preporučio da osobe koje će primati treću dozu takođe prime i vakcinu protiv gripa, dodajući da stariji od 50 i osobe podložne gripu dolaze na red nakon kategorija sa najvišim prioritetom. Prednosti davanja treće doze mlađim osobama, među kojima mnogi još nisu dobili prvu i drugu dozu, razmatraće se naknadno, poručio je JCVI.

(Reuters-ZTP, foto: AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *