Direktor CIA-e u iznenadnoj poseti Kolumbiji radi „osetljive bezbednosne misije”

Najviši službenik CIA-e Vilijem Berns posetio je Kolumbiju radi učešća u „delikatnoj“ misiji, a u sklopu „saradnje“ između dve države. Kolumbijski ambasador u Vašingtonu Fransisko Santos potvrdio je posetu direktora CIA-e, izostavljajući detalje o razlozima dolaska Bernsa u Bogotu. „Reč je o osetljivoj misiji, važnoj u obaveštajnom smislu, koju smo uspeli da koordiniramo,“ rekao je Santos novinarima.

Poseta je usledila nakon prvog telefonskog razgovora američkog predsednika Bajdena i njegovog kolumbijskog kolege Ivana Dukea. Prateći uputstva američkog režima, kolumbijska vlada godinama pokušava da potkopa vlast Nikolasa Madura u Venecueli, optužujući ga za kršenje ljudskih prava, iako je takva praksa svakodnevno prisutna upravo u Kolumbiji.

Kolumbija je nedavno obeležila dva meseca od početka masovnih protesta protiv Dukea i njegove politike, te učestalih kršenja ljudskih prava, posebno policijske represije za koju je odgovorna Dukeova vlada. Santos je rekao da je poseta najvišeg službenika CIA-e dogovorena kroz diplomatske kontakte, nakon već održana tri sastanka sa agencijom.

Ambasador je objasnio da im je na tim sastancima rečeno kakva je strategija i koji su „pravci kretanja”, zbog čega ovu posetu smatraju „izuzetno važnom“. „Taj kontakt je uspostavljen, razumete?“ dodao je Santos. „Aktivno sarađujemo sa agencijom. Imali smo tri sastanka.“

Berns je postao direktor CIA-e 18. marta, u sklopu kadrovskih promena koje je Bajden izvršio nakon svoje inauguracije. Njegova poseta Kolumbiji usledila je nakon navodnog napada na kolumbijskog predsednika prošlog petka, kada je njegov helikopter navodno pogođen sa šest metaka. Nekoliko sati kasnije, zvaničnici su pokušali da okrive vladu Venecuele za ovaj incident.

Optužbe se zasnivaju na navodnom otkriću oružja sa oznakama Bolivarske nacionalne oružane snage (FANB). S druge strane, venecuelanska vlada se nedavno požalila da Kolumbija i Sjedinjene Države sponzorišu kriminalne bande koje vrše zločine na granici sa Venecuelom, pa čak i u nekim delovima Karakasa.

„Podsećamo međunarodnu zajednicu da ove ilegalne grupe sponzoriše kolumbijska vlada i američka CIA. Njihove upade na teritoriju Venecuele treba smatrati agresijom koju podržava Ivan Duke, pružajući im logističko-finansijsku pomoć,“ upozorio je venecuelanski ministar odbrane Vladimir Padrino Lopez. Nasilje kolumbijskih paravojnih bandi i trgovaca narkoticima u pokrajini Apure koštalo je života više od deset oficira venecuelanske armije i unelo paniku među građane Venecuele.

(OrinocoTribune-ZTP, foto: Prt sc)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *