Izrael: Rivalstvo među šefovima IDF-a i Mosada oko politike i Irana

Zategnuti odnosi između glavnog izraelskog oficira i vodećeg obaveštajca dobro su poznati u visokim bezbednosnim krugovima. Šef izraelskih odbrambenih snaga (IDF), general-potpukovnik Aviv Kočavi i direktor Mosada Josi Koen s vremena na vreme se profesionalno ne slažu i mnogi veruju da su neformalni rivali za funkciju premijera.

26. januara, Kočavi je izneo neočekivano oštre stavove zbog mogućeg  povratka nove američke administracije nuklearnom sporazumu sa Iranom. Na godišnjoj konferenciji Instituta za nacionalne strateške studije, Kočavi je otkrio vojno-operativne planove za blokiranje iranskih nuklearnih ambicija. „Vlada će naravno odlučiti da li ih treba sprovesti. Ali ti planovi moraju biti na stolu,“ dodao je.

Kočavijevi komentari su izazvali javnu pometnju, postavši glavna vest u medijima. Izjave su protumačene kao napad na politiku Bele kuće, naročito u svetlu napetih odnosa između novog predsednika Bajdena i premijera Benjamina Netanjahua. U levičarskim političkim krugovima Kočavi je optužen za politizaciju vojske i pokušaj dodvoravanja premijeru, usvajanjem njegovog ratobornog stava. Kočavi je iznenada postao igrač u turbulentnoj političkoj areni.

Kritike na račun Kočavija stigle su i od neimenovanog bezbednosnog izvora, za kojeg svi pretpostavljaju da je šef Mosada lično. Josi Koen je veoma blizak Netanijahuu, i služi mu kao kvazi-ministar spoljnih poslova i izaslanik za Iran. Poznato je da Koen ima ratoboran stav prema Iranu, baš kao i njegov šef. Zašto je onda napao Kočavija?

Koenu očigledno nije prijalo Kočavijevo prisustvo u medijima, a mešanje u iransko pitanje je shvatio kao podrivanje svojih pozicija. Uzvratio je ličnim napadom kojim je prekoračio granicu profesionalne kritike kakva se obično čuje iza zatvorenih vrata. Ako iko sme javno da govori o Iranu, to je on. Kočavijev nastup je izazov i njegovim političkim ambicijama. Nakon pet godina na čelu izraelske bezbednosti, Koen ne bi previše oklevao da jednog dana nasledi Netanjahua. Na tu temu, a prlikom potpisivanja Abrahamovih sporazuma u ​​Beloj kući septembra 2020., Koen je novinarima rekao: „Još nisam odlučio. Još uvek ima vremena “.

Benjamin Netanjahu, Josi Koen (foto: Haaretz)

Rivalstvo između Koena i Kočavija iskrslo je u atmosferi teške političke krize u Izraelu. Njihov sukob je dao gorivo lokalnim političkim analitičarima i spin-majstorima. Veruje se da Koen ima desničarske težnje, dok se za Kočavija smatra da naginje levom centru. Međutim, obojica su još uvek na funkciji i zakon propisuje trogodišnju pauzu pre moguće kandidature za političke pozicije. Ovaj period bi se mogao skratiti ukoliko Izrael bude morao da održi više izbornih ciklusa tokom te tri godine.

Kočavi je svakako blaži u stavovima i manje poznat u javnosti. Smatra se introvertnom, ali vrlo ambicioznom osobom, jer je još kao mladi oficir stremio vrhu IDF-a. Inače je slikar-amater i prvi vegetarijanac na čelu izraelske armije. Njegovo ponašanje je diskretno, zbog čega se mnogi pitaju da li ima neophodni instinkt za političku borbu. Koen ima sve te kvalitete u obilju. Medijska pažnja mu prija i ne deluje uznemireno zbog etikete „manekena“ koju je dobio zbog dobrog izgleda i elegantne odeće.

U izjavi koja je procurela pre nekoliko godina, Netanjahu je Koena pomenuo kao jednog od dvojice potencijalnih naslednika (drugi je ambasador u Vašingtonu Ron Dermer). Koen je upoznat sa svim diplomatskim i bezbednosnim planovima, služeći kao premijerov izaslanik u zalivskim državama i kao glavna veza sa novim predsednikom Bajdenom. Bio ključni igrač u izraelskom pristajanju na prodaju američkih F-35 Emiratima, na nedavnom tajnom sastanku Netanjahua sa saudijskim princom, kao i u normalizaciji odnosa sa arapskim državama. Dok je Koen sedeo za gotovo svakim pregovaračkim stolom, Kočavi je bio isključen iz procesa, kao i njegov šef i Netanjahuov politički neprijatelj, ministar odbrane Beni Ganc.

Koen pokazuje prirodne političke sposobnosti, lagani šarm i laskavost. Takođe je jedan od najboljih Netanjahuovih učenika. Izbliza je gledao kako se jedan državnik izvlači iz nemogućih političkih i diplomatskih situacija, kako pobeđuje suparnike i predviđa budućnost. Pritom, Koen je upoznat sa Netanjahuovim slabostima i shvata da bi svaki njegov preterano samostalan potez bio doživljen kao izazov i rezultirao otkazom.

Kočavi je pokazao samopouzdanje i hrabrost u svojim izjavama o Iranu. On projektuje moć kroz svoju uniformu i pomalo potcenjenu harizmu. Ali, izgleda da je Koen od Netanjahua naučio kako da udari na potencijalne rivale čim se pojave.

(Al-Monitor-ZTP, foto: AFP/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *