Irska: Špijunska baza u novoj ruskoj ambasadi u Dablinu?

Bezbednosni stručnjak je došao do informacija da zgrada u južnom Dublinu radi kao sabirni centar za špijunske informacije koje ruski operativci prikupljaju širom Evrope.

Gradnja nove ruske ambasade na jugu Dablina mogla bi se obustaviti jer su se pojavile sumnje da će u njoj biti smeštena „tajna špijunska baza“. Strepnje su se pojavile nakon uočavanja velikog podzemnog „parkinga“ na projektnim planovima ambasade u ulici Orvel u predgrađu Ratgar.

Na lokaciji nove ambasade već postoji veliki nadzemni parking, pa su irski vojni izvori posumnjali da će objekat poslužiti kao baza za prikupljanje signalnih ili obaveštajnih podataka. Ruska ambasada je odbila da komentariše ove navode, ali je prethodno optužila irsku vladu da se „opasno igra“ postavljajući prepreke na putu razvoja južnog Dablina.

Ruska ambasada, južni Dablin, Orwell Road (foto: Google Earth)

Irske službe bezbednosti tvrde da navodna tajna prislušna stanica predstavlja rizik ne samo za Irsku, već i za Veliku Britaniju i mnoge države Evrope. Bezbednosni izvor je rekao Times-u da svaka ruska ambasada u svetu ima oficire ruske vojne obaveštajne službe (GRU), koji se predstavljaju kao diplomatsko osoblje.

„Ono što rusku ambasadu u Dablinu izdvaja od ostalih je to što služi kao sabirno mesto za obaveštajne podatke prikupljene širom Evrope,“ dodaje izvor. „Ruska ambasada u Pragu koristi se kao baza za podršku operacijama u Nemačkoj. Irska ima sličnu funkciju za rusku špijunažu u Britaniji i zemljama poput Francuske i Holandije.“

Mark Galeoti, stručnjak za ruska bezbednosna pitanja iz Londona, kaže da ruski obaveštajci Irsku posmatraju kao relativno meku metu. „Treba razmotriti dva problema: Irska je članica Evropske unije, ali nije članica NATO-a, zbog čega nema kontraobaveštajne kapacitete na svojoj teritoriji. Stoga se iz ugla suparničkih službi posmatra kao prohodno okruženje.“

Govoreći putem video linka na Svetskom ekonomskom forumu u ​​Davosu u januaru, ruski predsednik Putin, inače i sam bivši obaveštajac, upozorio je da je globalna situacija jednako opasna kao i u danima pre Drugog svetskog rata.

(DublinLive-ZTP, foto: Google Street View)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *