Italija pod opsadom: Najezda plavih kraba devastira obale Venecije

Italija je pod pomorskom opsadom stranog osvajača poznatog kao granchio blu (plava kraba). Poput nekog zastrašujućeg vanzemaljaca koji je decenijama ležao neprimećen u tajnoj jazbini, milioni rakova (čije školjke mogu narasti do 20-ak centimetara u širinu) iznenada su se pojavili i izazivaju pustoš u delikatno balansiranim primorskim krajevima zemlje. Plava kraba je u Italiju stigla iz Amerike poznih 1940-ih u tankovima trgovačkih brodova, ali niko nije pričao o tome sve do poslednjih nekoliko godina, kada je njihov broj eksplodirao. Neki krive globalno zagrevanje, ali plavoj krabi ne smetaju promene u temperaturi vode. Ona živi u čitavom spektru klimatskih područja, od Nove Škotske pa sve do Argentine.

Najzeda ovih ljuskara mora da je posledica misteriozne konstelacije zvezda. Ili nekog bizarnog plana pokrenutog od strane nama neshvatljivih sila. Plava kraba voli lagune i estuare, a u Italiji je uglavnom prisutna na severoistoku zemlje, oko Venecije i delte reke Po, gde je ribari zovu Il killer dei mari (‘ubica mora’). Proždire sve što može da dohvati svojim oštrim kandžama, pre svega školjke, koje su glavna industrija u ovom delu Italije i ključni sastojak u jednom od najpoznatijih italijanskih jela, spaghetti con le vongole. Plava kraba je, prema nekim procenama, uništila gotovo polovinu proizvodnje školjki. Takođe proždire dagnje i ostrige, dok njene opake kandže pustoše i ribarske mreže. Jedna devojka, koju je nedavno napala plava kraba dok je plivala pored grada Marsale na Siciliji, na kraju je završila sa osam šavova na ruci. Na drugim mestima, krabe su viđene kako napadaju i komadaju galebove.

Ranije ovog meseca, premijerka Đorđa Meloni i njena desničarska koaliciona vlada namenili su 2,9 miliona evra za istrebljenje ovih ljuskara. Ali Luka Zaja, predsednik regije Veneto i vodeći član Lige (jedne od tri vladajuće stranke) kaže da izdvojeni novac nije ni blizu dovoljan i zahteva da Meloni proglasi vanredno stanje. „Brojke su uznemirujuće. Količina uhvaćenih kraba u našoj laguni tokom 2019. iznosila je 87 kilograma. Tokom 2022. ulovili smo 10.000 kg. Ove godine je ulovljeno 326 metričkih tona! Svaka ženka proizvodi između dva i osam miliona jaja. Naša laguna postaje ekološka bomba,“ rekao je Zaja prošle nedelje na konferenciji za novinare u svom regionalnom sedištu u Palati Balbi iz 16. veka na Velikom kanalu u Veneciji. Jedna metrička tona jednaka je 1.000 kg, tako da količina uhvaćenih kraba izađe na 326.000 kg samo u Venecijanskoj laguni.

Podigavši živu plavu krabu koju su lokalni ribari dali za slikanje, Zaja je rekao: „Evo ga. Mužjak. Pogledaj te kandže. Sve uništiše. Ova kraba nam lomi jaja.“ Kao što je Paolo Tioco, predsednik profesionalnog udruženja ribara Alleanzadelle Cooperative Pesca, rekao u vezi sa deltom reke Po: „Plava kraba dovodi u opasnost opstanak jednog od najvažnijih mesta za proizvodnju školjki u celoj Evropi. Milioni evra su nam propali, tačnije, pojeli su ih ovi ‘strani’ rakovi.“ Do pre nekoliko godina retko se dešavalo da se plave krabe uhvate u ribarske mreže u delti reke Po, rekao je italijanskoj štampi u julu Fausto Đanela, predsednik lokalne zadruge ribara. Ali sada su se brojke popele do razmera biblijske kuge. „Sve što vidimo su plave krabe. Bukvalno su sve drugo pojele. Juče sam ulovio un quintale (100 kg) plavih kraba,“ rekao je.

Postoji, međutim, i pozitivna strana priče. Plava kraba je, uprkos svom hororičnom izgledu, ukusna i pocrveni kada se skuva. Ima ukus jastoga, ali je tri puta jeftinija (10 evra po kilogramu). Za sada se prodaje na samo nekoliko mesta u Italiji. U Americi je veoma cenjena, naročito u Virdžiniji i Merilendu oko zaliva Česapik, gde je hvataju kada tek promeni oklop i nazivaju je krabom mekog oklopa. Cela se pohuje i jede sve sa ljuskom. Italijani ne bi mrtvi tako nešto radili sa krabama bilo koje vrste. Ali oni su svetski lideri u pretvaranju poraza u pobede, a internet je već preplavljen granchio blu receptima.

Meloni podržava ovu ideju. Prošlog vikenda je njena porodica objavila fotografiju iz pokrajine Pulja, na kojoj se premijerka hvali ogromnim tanjirom plavih kraba uz poruku: „Danas jedemo plavu krabu. Eccezionale!” Međutim, da bi se broj ovih ljuskara smanjio na nivo koji je bezbedan za školjke i druge autohtone vrste, bila bi potrebna masovna konzumacija. Sigurno je da Italijani nikada neće dozvoliti da špageti al granchio blu zamene špagete con le vongole kao njihovo prepoznatljivo jelo od testenina i školjki. Bez obzira na nastup Melonijeve, žderanje plave krabe neće rešiti krizu. To može biti samo deportacija, odnosno izvoz, u pravcu iz kojeg su i došle.

(TheSpectator-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *