Istraživanje: Medicinski robot može da obuče pacijenta u bolnički ogrtač?

Dvoručni robot može da razmota bolničku haljinu i obuče je medicinskoj lutki koja leži na krevetu. Tehnologija još nije spremna za ljudsku upotrebu, ali je važan eksperimentalni iskorak ka robotskom medicinskom osoblju u bolnicama.

Fan Žang i Janis Demiris sa Imperijal koledža u Londonu testirali su svog robota u proceduri koja podseća na test za medicinske sestre u američkom zdravstvu; test podrazumeva oblačenje ogrtača sa otvorenim leđima pacijentu sa slabim ili paralizovanim rukama. Umesto stvarnog pacijenta koristili su lutku predviđenu za medicinsku obuku.

Savitljivi predmeti poput bolničke haljine izuzetno su teški za robotsko rukovanje, jer njihov oblik i veličina drastično variraju. Umesto da rukuje celom haljinom, robot se fokusira samo na ključne tačke koje treba da shvati i realizuje. Naučnici su trenirali robota koristeći kompjutersku simulaciju zadatka pre pokretanja bilo kakvih fizičkih ispitivanja. Nakon završenog treniranja, robot je uspevao da obuče simuliranog pacijenta u 90,5 odsto slučajeva.

Mehmet Dogar sa Univerziteta u Lidsu (Britanija), kaže da prepoznavanje ključnih tačaka na haljini i ignorisanje svih drugih tačaka „deluje kao dobar pristup“. „Kada oblačite sopstvenu košulju i provlačite ruku kroz rukav, vi ne znate tačno gde je ostatak košulje, zar ne?“ kaže naučnik. Ipak, Dogar smatra da su robotizovane medicinske sestre daleko od kliničke primene.

„Ovo su veoma specifične studije izvodljivosti, a medicinske sestre su mnogo, mnogo više od toga,“ primećuje naučnik. „Ako ovakvog robota stavite u pravu bolnicu, čak i samo za ovaj zadatak, on će mnogo puta pogrešiti zbog neočekivanih situacija. Tako da ne možemo reći da je robotsko medicinsko osoblje trenutno realna opcija, ali ovo jesu tehnički problemi koje treba istražiti kako bismo se približili praktičnoj primeni.”

(NewScientist-ZTP, foto: Zhang et al)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *