FBI uhapsio dvoje zbog pokušaja potkupljivanja obezbeđenja Džil Bajden?

Federalni istražni biro uhapsio je u sredu dvojicu muškaraca koji su navodno davali novac i poklone četvorici agenta Tajne službe SAD-a, navodi se u izjavi svedoka. Muškarci su identifikovani u četvrtak kao Hajder Ali i Arijan Taherzade (na slici). Obojica su državljani Sjedinjenih Država i stanovnici Vašingtona. Istog dana, osoblje FBI-a je pretreslo pet stanova i više automobila koji pripadaju dvojici muškaraca.

Prema FBI-u, osumnjičeni su u februaru 2020. počeli da se predstavljaju kao zaposleni u Departmanu za unutrašnju bezbednost (DHS). Otprilike u isto vreme, počeli su da se hvale da su uključeni u tajne istrage. Nakon napada na američki Kapitol 6. januara 2021, pričali su svojim komšijama da rade na otkrivanju identiteta vinovnika napada. FBI tvrdi da su osumnjičeni potrošili hiljade dolara na kupovinu opreme koja bi stvorila utisak da rade za DHS, uključujući crno terensko vozilo sa rotacijama. Takođe su iznajmili nekoliko stanova u Vašingtonu, plaćajući stotine hiljada dolara godišnje.

Vremenom su se sprijateljili sa četiri agenta Tajne službe, među kojima je bio i pripadnik obezbeđenja Džil Bajden, supruge predsednika Džoa Bajdena. Agentima su davali razne poklone, uključujući LED TV, strujni generator i „policijsku opremu”. FBI nije naveo motive osumnjičenih, rekavši samo da je istraga o njihovim aktivnostima „u toku“. Prema pisanju Njujork Tajmsa, Ali je rekao svedocima da je povezan sa Direkcijom za međuslužbenu bezbednost, odnosno glavnu obaveštajnu agenciju Pakistana. Takođe se navodi da su u Alijevom pasošu pronađene brojne ulazne vize koje su izdale pakistanske i iranske vlasti.

Osumnjičeni su se pojavili u četvrtak na sudskom ročištu u Vašingtonu, putem video poziva. U petak su prisustvovali saslušanju za određivanje pritvora. U međuvremenu, agenti Tajne službe koji su kontaktirali sa dvojicom osumnjičenih poslati su na službeno odsustvo, rekao je portparol Tajne službe. Istraga o slučaju se nastavlja.

(IntelNews-ZTP, foto: D.O.J)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *